Свят

Недоволството срещу съдебната реформа в Израел не стихва

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Десетки хиляди отново протестираха в Израел срещу съдебната реформа. С това хората казват, че защитават демокрацията в страната заради спорните промени, които кабинетът се опитва да въведе.

Съдебната реформа дава на парламента повече контрол над назначаването на съдии и отмяната на решения на Върховния съд. Преди близо половин година намеренията за въвеждането ѝ сложиха начало на антиправителствените протести. След като временно спря промените заради недоволството, миналия месец премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че продължава с реформата, но е готов да се откаже от някои мерки. Следващата седмица парламентът на Израел ще проведе първото от общо три гласувания на законопроекта, който опозицията яростно критикува.

„Не сме против реформата, но тя е прикритие, да, има много неща, които може да се променят в съдебната система и други сфери, което е хубаво, но не по този начин. Това е напълно планирано, за да накара Израел да изглежда средновековен и се борим срещу всички, за да останем такива, каквито сме. Няма да станем иранци. Това се опитват да направят“, казва Йоси Гершон, протестиращ.

„Ще се радвам Америка да ни подкрепи, бих се радвалa, ако има как да окажат натиск върху правителството. Иска ми се да се случи, но не знам как ще стане. Важно е да подкрепим Израел точно сега, защото сме единствената демокрация в Близкия изток и ако това се провали, не знам какво ще се случи тук…“, споделя Керпер Сирановиц, протестираща.