Свят

Опозицията в Израел спря разговорите с управляващите за съдебната реформа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Опозицията в Израел временно замрази преговорите с управляващите за съдебната реформа. Причината е блокираната работа на комисия в парламента, която назначава съдиите в страната. За да функционира отново, всички нейни членове трябва да бъдат избрани и назначени. 

Две места останаха вакантни и опозицията настоя да получи едно от тях, за което беше постигнато съгласие. Но след това поиска да бъде назначен депутат и на другото свободно място. В противен случай - преговорите, ръководени от президента Исак Херцог, няма как да продължат.

 

Нетаняху беше лъжец и силен човек, сега е лъжец и слабак. Комисия няма, заплахата за демокрацията съществува. Нетаняху знаеше последиците. Те му бяха изяснени и от президента, и от нас.

Яир Лапид, лидер на опозицията в Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини основните си опоненти - Бени Ганц и Яир Лапид, че опитват да "взривят" диалога.

 

Преди три месеца казаха, че ще се включат в преговорите, ако замразим законодателството. Направихме го, но те не се включиха в реални разговори, отхвърлиха всичко и измислиха нещо ново - казаха, че ако техен представител не бъде избран в комисията, ще спрат диалога. Той беше избран,  но въпреки това взривиха преговорите.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Съдебната реформа в Израел предизвика масови протести, които продължават близо половин година. Това принуди кабинета на Нетаняху да отложи промените във времето и да участва в диалога с опозицията, за който президентът Херцог настоя. Засега обаче консенсус няма.