Свят

Протестите в Израел срещу съдебната реформа не стихват вече половин година

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

От началото на годината в Израел не стихват протестите срещу планираната съдебна реформа, която ще ограничи правомощията на Върховния съд и ще засили влиянието на правителството върху избора на съдии.

За 23-та седмица хиляди протестираха в Тел Авив. Заявиха, че няма да се откажат, докато кабинетът на Бенямин Нетаняху, не отмени предложените промени. 

 

Правим всичко възможно. Идваме тук седмица след седмица. Провеждаме демонстрации дори в средата на седмицата. Борим се за един либерален живот не само за нас, но и за западния свят.

Боаз Данилов

Тук съм, защото имам чувството, че Израел тръгва по лош път. Например да не бъде демокрация и да отказва равенство на всички хора. Мисля, че новите правила, които се опитват да приемат, ще навредят на всички нас.

Рона Бар

Някои от протестиращите носиха и плакати, с които критикуваха бездействието на правителството на Нетаняху, съставено от ултранационалисти и ултраортодоксални, във връзка с нарастващата вълна от престъпления, която засегна палестинците в страната.

По данни на неправителствени организации от началото на годината около 100 души са били убити в резултат на насилие, свързано с престъпления, в арабските общности в Израел.