Свят

Расте напрежението между Израел и Ливан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължава да расте напрежението между Ливан и Израел. Хора, живеещи, в село, намиращо се близо до границите между двете държави и Сирия, споделят притеснения, че то може да се превърне в сцена на нови военни действия в Близкия изток.

Ливанският пастир Али Ясин Диаб с тъга разказва как е водил стадото си овце и кози на паша в покрайнините на село Гаджар, където те пиели от малко езеро, преди да ги върне обратно в граничното ливанско село Мари. Всичко това се променя през лятото на 2006 г., когато в разгара на 34-дневната война между Израел и подкрепяната от Иран ливанска Хизбула, израелски войски навлизат в северната част на Гаджар и оттогава го окупират, като не позволяват на хората да влизат в него.

Тази земя е ливанска. Призоваваме собствената си държава да я върне на нашата земя.

Али Ясин Диаб - пастир

Селото в близост до мястото, където се срещат границите на Ливан, Сирия и Израел, може да стане сцена на нови военни действия в Близкия изток, тъй като напрежението в района нараства. Ливан настоява Израел да се изтегли от ливанската част на селото. Населеното място е превзето от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г. След като Израел прекратява 18-годишната си окупация на Южен Ливан през 2000 г., геодезистите на ООН разделят Гаджар между Ливан и контролираните от Израел Голански острови. Неотдавна построената стена около северната част на Гаджар породи опасения в Ливан, че Израел планира да анексира ливанската част на селото.

Границите се знаят от всички. Не правим никакви нарушения, независимо дали става въпрос за палатки или други неща. Разбираме, че има синя линия, линия, начертана от ООН, но защо им е позволено на тях да я пресичат, а ние като ливански граждани не можем. Защо им е позволено да преместят танк "МЕркава", а ние не можем дори да вкараме камион. Когато става въпрос за напрежение, те го създават, а не ние. Ние няма да правим ненужни провокации.

Мохамед Рамал, кмет на граничното ливанско село Одейси

Напрежението идва в момент, когато Ливан преживява най-тежката икономическа и финансова криза в съвременната си история, а парламентът не успява да избере президент. Израел също преминава през сериозна вътрешна криза, като през последните седмици десетки хиляди протестираха в различни градове, за да се противопоставят на спорния план на министър-председателя Бенямин Нетаняху за съдебна реформа.