Euronews Сега

Израел нанесе удари по цели на Хамас в Газа и южен Ливан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Напрежението в Близкия изток се покачва. Израел нанесе въздушни удари по цели на палестинската групировка Хамас в ивицата Газа и в южен Ливан. Преди това палестински бойци бяха изстреляли ракети към Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху бе категоричен, че ще бъде даден военен отговор на всеки акт на агресия срещу еврейската държава.

В района на южноливанския град Тир преди разсъмване са се чули силни експлозии, съобщи Франс прес. По-рано през нощта израелски самолети нанесоха удари по оръжейни цехове и тунели на Хамас в ивицата Газа. В ранните часове на петък палестински радикални групировки са изстреляли от територията на Газа няколко ракети срещу израелски селища.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху обеща военен отговор, часове след изстрелването на повече от 30 ракети от Ливан, за което Тел Авив обвини палестински екстремисти.

Наскоро дадох да се разбере, че нашите врагове не трябва да ни преценяват погрешно: вътрешният дебат в Израел няма да ни попречи да предприемем действия срещу тях, където и когато е необходимо. Всички ние, без изключение, сме обединени по този въпрос. Нямаме намерение да променяме статуквото на Храмовия хълм. Призоваваме за успокояване на ситуацията, ще предприемем решителни действия срещу екстремистите, които използват насилие там. Що се отнася до агресията срещу нас на други фронтове, ние ще ударим нашите врагове и те ще платят тежка цена за всеки акт на агресия.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

30 ракети бяха изстреляни в четвъртък откъм Ливан срещу Израел. Един човек беше ранен и бяха нанесени материални щети. Това стана ден след нахлуването на израелската полиция в джамията Ал Акса в Йерусалим – третото най-свещено място за мюсюлманите.

Органите на реда искаха да прогонят палестинци, които се бяха барикадирали вътре с камъни и фойерверки.