Свят

Експлозия на границата повиши напрежението между Ливан и Израел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Напрежението по границата между Ливан и Израел продължава, след като експлозия рани леко най-малко трима членове на войнстващата групировка "Хизбула". Мироопазващите сили на ООН по южната граница на Ливан, известни като ЮНИФИЛ, заявиха, че разследват ситуацията.

Скоро след това израелските военни съобщиха, че са произвели предупредителни изстрели от разстояние близо до друг граничен град, след като група хора хвърляли камъни в близост до граничната бариера край ливанското село Кфар Кила. В телевизионно обръщение лидерът на Хизбула Саид Хасан Насрала заяви, че земята в пограничния град Гаджар няма да бъде оставена на Израел.

 

Инцидентът, който се случи днес, се разследва. Очаквам разследващите да ми кажат какво точно се е случило на границата. Изглежда, че е имало повече от един инцидент. Гаджар е ливанска земя. Израелците я окупираха отново. Не само я окупираха, но и я оградиха и построиха стена. Те прилагат там своите закони. Ливанската позиция трябва да бъде решителна. Това е ливанска земя и ливанските домове трябва да се върнат в Ливан без никакви условия.

Саид Хасан Насрала, генерален секретар на "Хизбула”

Ливанските власти заявиха, че през последните седмици Израел е построил стена около ливанската част на граничният град Гаджар. Той се намира между малката средиземноморска държава и окупираните от Израел сирийски Голански възвишения. Министърът на външните работи на Ливан е поискал от постоянното представителство на страната в ООН да проведе разследване по този въпрос. Междувременно през юни Израел подаде жалба в ООН, в която твърди, че Хизбула е разположила палатки на няколко десетки метра навътре в израелска територия.