Свят

Бунтовете в Израел блокираха пътища, фондовата борса и военния щаб в Тел Авив

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Стотици хора в Израел блокираха пътища, фондовата борса и военния щаб в Тел Авив в знак на протест срещу съдебната реформа на правителството. 

Недоволството не стихва, след като премиерът Бенямин Нетаняху реши да продължи с промените в съдебната система, които ще позволят на парламента да отменя решения на Върховния съд и да назначава съдии. Според критиците това застрашава разделението на властите.

Дойдохме пред фондовата борса, защото е символ на това, което тази диктатура причинява на икономиката на Израел. Това тласка икономиката надолу. Станахме страна от третия свят, няма шанс за икономиката ни, за развитието на технологиите, за растежа ни, без демокрация, без ценностите, които и Съединените щати споделят - либерализъм, равенство и свобода за всички граждани.

Цвия Бадер, протестираща

Междувременно президентът Исак Херцог замина за Вашингтон за разговори с американския си колега. 

Ако не се справим, няма да има Израел. Вярвам, че Байдън няма да ни даде пари, защото ако не сме демокрация, значи не сме приятел.

Идит Авишай, протестиращ

Джо Байдън покани в Белия дом и израелския министър-председател. Очаква се двамата да се срещнат по-късно през годината, за първи път откакто Нетаняху се завърна на премиерския пост миналия декември. По-голямата част от управлението му премина под знака на антиправителствени протести заради съдебната реформа.