Европа

Със зрелищен парад: Полша демонстрира военна мощ, докато напрежението по границите ѝ се усилва

От Euronews България Euronews България

Полша показа най-модерните си оръжия и отбранителни системи на мащабен военен парад, докато напрежението по границата ѝ с Беларус се засилва. Демонстрацията на сила идва в условията на нестихваща война на Русия срещу Украйна и два месеца преди парламентарните избори в страната (15 октомври).

Poland Defense Parade 23227414948436 Хората чакат масовия военен парад по време на Деня на полската армия, Снимка: AP

Президентът Анджей Дуда, главнокомандващ на въоръжените сили, заяви в речта си при откриването на конференцията, че защитата на източната граница на Полша е ключов елемент от държавната политика. Той също така отбеляза, че Полша подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия от почти 18 месеца.

Защитата на източната ни граница, границата на Европейския съюз и НАТО, днес е ключов елемент от държавния интерес на Полша

Тълпи от хора, развяващи национални бяло-червени знамена, се събраха при изгарящи температури, достигащи 35 градуса, за да видят произведените в САЩ танкове "Ейбрамс", мобилни артилерийски системи HIMARS и ракетни системи "Пейтриът". Бяха показани също така изтребители F-16, южнокорейски изтребители FA-50 и гаубици K9. Един F-35 на американските военновъздушни сили също прелетя над множеството, в знак на това, че Полша ще закупи модерните изтребители.

Poland Defense Parade 23227511075577 Военнослужещи участват в масов военен парад по случай Деня на полската армия

Беше представено и оборудване, произведено в Полша, самоходни гаубици Krab и бронирани транспортьори Rosomak.

Участваха около 2 000 военнослужещи, 200 превозни средства и почти 100 самолета.

Въоръжените сили на Полша разполагат с повече от 175 000 военнослужещи, което е с  100 000 повече  отпреди осем години, каза Дуда.

Poland Defense Parade 23227514731845 Американски танкове "Ейбрамс", закупени от Полша, участват в огромен военен парад по случай Деня на полската армия

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., консервативното правителство на Полша се фокусира върху укрепването на въоръжените сили и похарчи над 16 млрд. долара за танкове, системи за прехващане на ракети и изтребители, много от които закупени от САЩ и Южна Корея.

Poland Defense Parade 23227522665103 Произведени в САЩ изтребители F-16 прелитат в небето над полската столица, докато участват в масов военен парад по случай Деня на полската армия, посветен на битката от 1920 г., в която полските войски побеждават настъпващите болшевишки сили, във Варшава, Полша. Снимка: AP

Дуда заяви, че бюджетът за отбрана на Полша през тази година ще бъде рекорден - 137 млрд. злоти (34 млрд. долара) или около 4% от брутния вътрешен продукт, което е най-високият дял в НАТО.

"Целта на тази огромна модернизация е да оборудваме въоръжените сили на Полша и да създадем такава отбранителна система, че никой никога да не посмее да ни нападне, че на полските войници никога няма да им се наложи да се бият", каза Дуда.

В отговор на критиките, че Полша, която е с население от около 37 милиона души, взема огромни заеми, за да направи тези покупки, Дуда заяви: "Не можем да си позволим да бездействаме, затова укрепваме въоръжените си сили тук и сега."

Poland Defense Parade 23227545951899 Президентът на Полша Анджей Дуда поздравява войниците при пристигането си за мащабния военен парад, който трябваше да покаже отбраната на Полша.

На изток Полша граничи с руския град Калининград, с Литва, която е член на НАТО, с ключовия съюзник на Русия Беларус и с Украйна.

Парадът се проведе в полската столица, която е била значително разрушена по време на Втората световна война, на годишнината от битката при Варшава през 1920 г., в която полските войски побеждават болшевишките сили, настъпващи към Европа.



Модернизацията на военната техника укрепи отбранителните способности на Полша, а някои елементи замениха произведеното в Съветския съюз и Русия оборудване, което Полша подари на Украйна.

Полша изгражда една от най-силните армии в Европа, за да засили възпирането на потенциални агресори, и увеличи броя на военнослужещите до около 10 000 по границата си с Беларус, където построи и стена, за да спре мигрантите, пристигащи от тази посока.