Европа

Полша подсилва границите си с Беларус с още 10 000 военни

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Полша планира да премести до 10 000 войници на границата си с Беларус в подкрепа на граничната охрана.

Това съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак. Латвия също засилва мерките за сигурност в граничните с Русия и Беларус административни територии.

Балашчак заяви, че страната е увеличила броя на военнослужещите, които охраняват границата ѝ с Беларус, като възпиращ фактор на фона на "дестабилизиращите" действия на проруската ѝ съседка.

Мариуш Блашчак се срещна в Яриловка, в Източна Полша, с някои от войниците, които наскоро бяха разположени близо до границата с Беларус.

Той обясни, че засиленото военно присъствие е чисто възпиращ ход, а не враждебен акт, както твърдят Минск и Москва.

 

Няма съмнение, че режимът в Беларус си сътрудничи с Кремъл. Нападенията по полската граница имат за цел да дестабилизират страната ни. Убеден съм, че тази акция ще се провали благодарение на полската армия и укрепването на границата.

Мариуш Блашчак, министър на отбраната на Полша

Миналата седмица два беларуски военни хеликоптера навлязоха за кратко във въздушното пространство на Полша - ход, считан от Варшава за умишлена провокация.

Блашчак заяви, че действията, предприети от Беларус, представляват заплаха за сигурността и поради тази причина Полша изгражда своя потенциал "за възпиране на агресора".

 

Когато чуем кремълска пропаганда и различните кампании за дезинформация, която казва, че полската армия е събрана на границата с Беларус, трябва да имаме предвид това. Тя наистина се събира, но за да възпре агресора, да укрепи границите и да гарантира сигурността.

Мариуш Блашчак, министър на отбраната на Полша

Полша планира да премести до 10 000 войници от полската армия и териториалната отбрана, в допълнение към охрана. На границата си с Беларус в подкрепа на граничната охрана. 4 000 ще подкрепят пряко граничната охрана, а 6000 ще бъдат в резерв. Някои от тях ще бъдат в активна подготовка и патрулиране, а други - в готовност.

Полша се тревожи все повече за граничната зона, тъй като стотици наемници на "Вагнер" пристигнаха в Беларус миналия месец по покана на беларуския президент Александър Лукашенко.