Европа

След Полша и Литва, Латвия също укрепва граничната си охрана с Беларус

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Държавната служба за гранична охрана на Латвия обяви спешна мобилизация на граничните си сили. Те ще засилят охраната на границата с Беларус, заради близо 100 опита за незаконно пресичане на граничната бразда.

Граничната служба заяви, че решението е взето заради нарастващата заплаха по граничната бразда. За последното денонощие службата е регистрирала 96 опита за незаконно преминаване на латвийската граница от Беларус. Отпуските на граничарите са били прекъснати, за да могат да се върнат и да патрулират границата.

Държавната служба за гранична охрана заяви, че укрепването на граничните зони е необходимо, защото Латвия има информация за възможно увеличаване на хибридните заплахи, както и че властите в Беларус все повече участват в организиране на потока от нелегални имигранти, допълва латвийската гранична служба.

По-рано латвийския министър на отбраната Инара Мурниеце нареди на армията да разположи допълнителни сили на границата. 

Латвия има обща граница от около 172 км с Беларус - близък съюзник на Русия. Балтийската държава обвинява съседката си и президентът Александър Лукашенко, че умишлено вкарват мигранти от кризисни региони и ги изпращат към границата.

От 11 август Латвия въведе засилен режим на охрана на границата с Беларус. Решението бе взето на фона на "непропорционално голям брой случаи на незаконно преминаване на границата. Съобщава се, че през 2023 г. са били спрени 5 800 незаконни преминавания на границата на Латвия от Беларус, а близо 300 души са били допуснати в страната по хуманитарни причини.

Подобно на Полша и Литва, които вече засилиха защитата на границата с Беларус, правителството в Рига също е обезпокоено от установяването на руската наемническа групировка "Вагнер" в Беларус.