Свят

Байдън: Нужна е хуманитарна „пауза“ във войната между Израел и Хамас

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ са осигурили безопасно преминаване на ранените палестинци и напускане на Газа от чуждестранни граждани. Той подчерта, че администрацията му работи непрекъснато за извеждането на американците. Вчера първите 400 души преминаха през граничния пункт от ивицата Газа към Египет. Сред тях и 36 българи.
Трябва да има хуманитарна "пауза" във войната между Израел и Хамас. За това призова американския президент Джо Байдън и уточни, че трябва да се даде време, за да се изведат заложниците, държани от ислямисткото движение. Той благодари на Катар и Египет за положените дипломатически усилия, за отваряне на граничния пункт Рафа, откъдето вчера излязоха първите 400 чуждестранни граждани и палестинци с двойно гражданство, сред които и 36 българи.
Усилията за безопасното преминаване на ранени палестинци и чуждестранни граждани от Газа ще продължи и днес.



Американските граждани могат да напуснат днес като част от първата група от вероятно над хиляда души. Работим без прекъсване, за да изведем американците от Газа възможно най-скоро и по най-безопасен начин. Израел има правото и отговорността да защитава своите граждани от терора и трябва да го прави по начин, който е в съответствие с международното хуманитарно право.

Джо Байдън, президент на САЩ

Около 7000 души с чуждестранни паспорти от 60 държави чакат, за да напуснат ивицата Газа, съобщи египетското външно министерство. Не е ясно дали сред тях има само чуждестранни граждани или и палестинци с двойно гражданство.

Тяхното заминаване през контролно-пропускателния пункт Рафа в Египет последва освобождаването на 4-ма заложници от Хамас и спасяването на израелски войник.

Според дипломатическите договорки през граничния пункт ще могат да минават по 500 души.

Що се отнася до отпътуванията от ивицата Газа - тези неща се координират от египтяните. Проверките се извършват на южната граница на ивицата Газа и мисля, че като цяло всичко върви добре.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Някои тежко ранени палестинци също бяха откарани в Египет през гранични пункт "Рафа", за да бъдат лекувани. Палестинският Червен кръст е получил още 55 камиона с хуманитарна помощ и така те стават общо 272, но според хуманитарните работници това все още е по-малко от необходимото.

Израел наложи обсада на ивицата Газа и започна да нанася въздушни удари срещу гъсто населената територия, след като на 7 октомври бойци на ислямистката групировка Хамас, която управлява Газа, извърши терористично нападение срещу израелска общност, при което бяха убити повече от 1400 души, а около 240 души бяха взети за заложници в Газа.

Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа твърди, че 9000 души са били убити в ивицата след началото на войната, а повече от 22 000 са ранени.