Свят

Войната между Израел и Хамас: Kакви са дългосрочните перспективи за бъдещето на региона?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Israel Izrael Gaza2 AP Снимка: AP, архив

Израел имаше около две седмици, за да подготви офанзивата си срещу Хамас след атаката от 7 октомври, която причини над 1400 жертви сред гражданите му.

За МОСАД и израелската армия това бе най-тежката агресия срещу еврейския народ след Холокоста.

Израел нямаше как да не отговори на събитията от 7 октомври. Това обаче е задънена улица, в смисъл, че Хамас искаше точно това: стратегия за нахлуване по земя.

Уго Трамбали – Италиански институт за международни политически изследвания

Израелските сили за отбрана се подготвиха за офанзивата в Газа с непрестанни въздушни удари. Това доведе до хиляди жертви и ранени сред палестинците, хванати в капан в анклава. Израелските власти настояват, че целта им не е да убиват цивилни, а да ликвидират бойците на Хамас, укриващи се в подземни тунели.

Важно е да се прави разлика между организация, смятана за терористична, в чийто устав изрично се посочва желанието й да елиминира държавата Израел и да убива евреи, и обикновения палестинец, който иска да отгледа децата си в мир и сигурност. Много от лидерите на Хамас живеят в луксозни хотели в Катар, ходят в Турция и Ливан, където обсъждат стратегии за действие с лидерите на Хизбула.

Брадли Бауман – Фондация за защита на демокрациите

Мнозина се питат какво да очакват в дългосрочен план след края на настоящата операция в Газа. Според експертите, няма еднозначен отговор.

Изминаха десетилетия от постигането на траен компромис. И двете страни ще трябва да отговорят на въпроси на независимата комисия на ООН, която от 7 октомври насам събира доказателства за военни престъпления.

Залозите са високи - както за бъдещето на палестинските територии, така и за държавата Израел.

„Целият свят, включително американците и европейците, казва, че решението, след като конфликтът приключи, е връщане към преговорите, политическо решение, решение с две държави“, посочва Уго Трамбали.