Свят

Бдение за жертвите: В Израел запалиха 1400 свещи в памет на убитите от Хамас преди месец

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В понеделник вечерта на Стената на плача в Йерусалим беше проведено бдение в памет на загиналите при нападението на Хамас срещу Израел точно преди месец.

Роднини и близки запалиха 1400 свещи в памет на 1400-те жертви, загинали при безпрецедентната трансгранична атака, извършена на 7 октомври от бойци на Хамас. Десетки се събраха, за да присъстват на бдението със свещи, което се проведе след падането на нощта.

Израел все още е в траур заради 1400-те души, убити при кървавото нападение на 7 октомври, много от които цивилни, след които деца, жени и възрастни хора. Специалистите по съдебна медицина все още работят по идентифицирането на много от жертвите. Десетки други семействата все още търсят новини за над 240 израелци, които бяха взети за заложници в Газа,

Върху стените на стария град в Йерусалим бяха прожектирани изображения на хора, отвлечени в ивицата Газа от Хамас. Те бяха похитени по време на смъртоносните трансгранични нападения на Хамас срещу кибуци и израелски военни позиции, граничещи с Ивицата Газа в южната част на Израел. Много израелски младежи, които се бяха събрани на голям музикален фестивал също бяха отвлечени.

Петима заложници вече са на свобода, което дава известна надежда на семействата на тези, които все още са в плен. Миналата седмица Израел съобщи за първото спасяване на заложник, жена служеща в армията Ори Мегидиш. По-рано Хамас освободи Джудит и Натали Раанан - майка и дъщеря - и Йочевед Лифшиц, на 85 г., заедно със 79-годишната Нурит Купър. Хамас заяви, че ще пусне останалите в замяна на хиляди палестински затворници, държани от Израел, но израелските власти отхвърлиха предложението.

По рано през деня стотици членове на семействата на заложници, държани в Газа, се присъединиха към поддръжниците си пред парламента на Израел в Йерусалим, за да призоват за освобождаването на своите близки.

Мащабът на разрушенията от атаките на Хамас все още се усеща от Израел месец по-късно. Израелските военни предприеха опустошителна операция в опит да унищожат членовете на групировката, в резултат на която са загинали повече от 10 000 палестинци в Газа, според здравните служители на територията.