Свят

Офанзивата в Газа: Израелските войски засилват натиска върху Хамас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия засилва натиска върху бойците на Хамас дълбоко в град Газа. Докато сухопътните части се готвят да влязат в директен сблъсък с врага, артилерията и бойната авиация продължават да засипват с огън цели на екстремистите. И през изминалата нощ са унищожени много бойци, оръжейни складове и инфраструктура на радикалното палестинско движение.

 

В Газа нашите бойци напредват на терен, според оперативния план, като задълбочават натиска в самия град. През последните часове нашите войници убиха много терористи, докато се придвижват все по-дълбоко в град Газа. Сред загиналите терористи има много от наземното командване на Хамас, включително двама, отговорни за атаките срещу Израел.

контраадмирал Даниел Хагари – говорител на Израелските сили за отбрана

Асошиейтед прес е заснела израелска артилерийска част в действие в Южен Израел, близо до границата с Газа.

Израелски войници са открили и унищожили комплекси в северната част на Газа, използвани за изстрелване на ракети, включително един, разположен в джамия.

Освен това са открити над 50 готови за изстрелване ракети в комплекс, използван за младежки дейности.

Израелските войски разделиха северната и южната част на Газа, докато комуникациите в обсадената територия бяха временно прекъснати в понеделник за трети път от началото на войната.

Израелски медии очакват армията да влезе в самия град Газа до 24 часа.

Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа твърди, че броят на жертвите сред палестинците вече надхвърля 10 000.

Числото бележи мрачна следа във вероятно най-смъртоносната спирала на насилие между евреи и араби от създаването на държавата Израел преди 75 години.