Свят

Брюксел увеличава помощта за Газа с 25 млн. евро

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Gaza Ivica Israzel Razrushenia AP Снимка: АП, архив.

ЕС увеличава хуманитарната си помощ за Газа с още 25 млн. евро, с което общият размер на помощта ще достигне 100 млн. евро. Това съобщи председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

В речта си пред европейските дипломати Фон дер Лайен заяви, че работят с Израел, Египет и ООН, за да бъдат допуснати повече конвои в Газа. Помощта вече постъпва през граничния пункт "Рафа", но обемът й остава твърде малък, за да отговори на огромните хуманитарни нужди. Приоритет е да се работи с партньорите за укрепване на логистичния капацитет на "Рафа", както и по допълнителни маршрути, като морски коридори от Кипър.

Фон дер Лайен засегна и въпроса за заложниците, държани в Газа, като подчерта, че всеки един от тях е от значение. Европа трябва да направи всичко възможно, за да избегне регионален конфликт. добави тя.

Тя подчерта, че Газа не може да остане сигурно убежище за терористите и се обсъждат различни идеи как това може да бъде гарантирано. Това означава, че терористичната организация Хамас не може да контролира или управлява Газа. Трябва да има само една Палестинска автономия и една Държава Палестина, заяви Фон дер Лайен.