Свят

Двама от заложниците на Хамас са с български произход

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
Gabriel Denkov BGNES Снимка: БГНЕС

Има двама заложници на Хамас с български произход. Продължаваме с Израел да правим всичко необходимо, за да се стигне до освобождаването на заложниците.

Това каза при завръщането си от Израел вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Повече информация няма да предоставяме, тъй като това би могло да застраши живота на заложниците, каза още външният министър. Тя допълни, че координацията трябва да продължи, за да не се стигне до регионална ескалация и хуманитарна криза в Газа. "Още веднъж осъдихме категорично терористичната атака на Хамас и призовахме за това незабавно и без условия да бъдат освободени заложниците. За нас беше важно да изразим своята благодарност, защото България първа успя да евакуира своите краткосрочно пребиваващи сънародници, и българските 36 граждани и техните семейства бяха в първата група евакуирани", допълни Габриел.

Една от основните цели е да изразим подкрепа към желанието на Израел да защити своите граждани. Не трябва да се позволява да се смесват терористите от Хамас с цивилното палестинско население. Получихме уверение, че това се прави“, пък каза премиерът акад. Николай Денков.

По повод думите на президента Радев, Денков каза, че всички служби са назначени от Радев. Единственият, който може да ги овладява е президентът. Днес има причина да искам отстраняване и това е заради скандала с машините на първия тур от изборите. Има опит да се прехвърли цялата вина върху зам.-министъра на електронното управление, но ако погледнете доклада ще видите, че там пише, че зам.-министърът е създал предпоставки за по-голямо недоверие към машините. А зам.-председателят на ДАНС използва тази предпоставка, за да създаде такава информационна кампания, че машините да отпаднат от първия тур. По два начина – като написа справка с неверни и манипулативни твърдения и не класифицира папката, което е нарушение на Закона за класифицираната информация и я изпрати така, че тя да стане достояние на изключително много хора. Правилният начин беше да провери информацията и да я изпрати на тесен кръг от хора, които да преценят дали да я разпространят пред обществото, каза още Денков.