Свят

Министрите от Г-7 искат повече "хуманитарни паузи" за предоставяне на помощ на цивилни в ивицата Газа

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен и другите външни министри от Г7 обявиха единна позиция относно войната между Израел и Хамас. Те осъждат действията на Хамас и подкрепят правото на Израел на самозащита. Министрите призоваха обаче за "хуманитарни паузи", с които да се ускори предоставянето на помощ на цивилни в ивицата Газа. 

Министрите от Г-7 потвърдиха твърдата си подкрепа за правото на Израел да се защитава и да се стреми да гарантира, че нападенията от 7 октомври никога повече няма да се повторят. Проведохме задълбочени дискусии относно стъпките, които предприемаме за справяне с неотложните нужди на място. Всички се съгласихме, че хуманитарните паузи ще допринесат за постигането на ключови цели за защита на палестинските цивилни граждани.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Срещата на Г-7 беше отчасти опит да се овладее хуманитарната криза и същевременно да се предотврати задълбочаването на по-широките различия по конфликта в Близкия изток. По време на срещата на дипломатите, от ООН съобщиха, че хиляди палестинци в Газа бягат пеша на юг само с това, което могат да носят, след като са изчерпали храната и водата си на север.