Свят

И след разговор с палестинския президент Антъни Блинкън отхвърли прекратяване на огъня

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
US Blinken AP Снимка: АР

Американският държавен секретар потвърди, че Газа трябва да получи още хуманитарна помощ, но не се съгласи с прекратяване на огъня, за каквото призова президентът на Палестинската автономия. 

На фона на протести срещу визитата - двамата се срещнаха на Западния бряг по време на второто посещение на Антъни Блинкън в Близкия изток от началото на войната между Израел и Хамас. 

По-рано Блинкън/той разговаря с външните министри на пет арабски държави, които също настояха за прекратяване на бойните действия. Блинкън обаче предупреди, че в момента това не е опция, защото би позволило на Хамас да се прегрупира и отново да нападне Израел.

И не е нужно да вярвате на думите ми. Само преди няколко дни високопоставен служител на Хамас заяви, че намерението им е да направят същото отново и отново. Никой от нас не би приел това.

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

Лидер на Хамас в Ливан обвини Съединените щати за ситуацията в Газа.

 

Тази престъпна администрация заблуждава света, като твърди, че иска да принуди окупацията да спре да слага под прицел цивилни. Ситуацията на място потвърждава обратното на това, което тази американска администрация твърди.

Осама Хамдан, представител на Хамас в Ливан

Междувременно иранският министър на отбраната предупреди Вашингтон да спре войната и да договори спиране на огъня. Блинкън посети и Кипър, преди да се отправи към Турция.