Общество

„Просто стояхме и чакахме смъртта“: Още 18 българи намериха спасение у нас от ужаса в Газа

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Още 18 българи от ивицата Газа пристигнаха на българска земя. Все още има обаче наши сънародници, които остават в конфликтния регион, като част от тях са транспортирани до Египет. Пред медиите завърналите се в България разказаха, че в Газа няма електричество и вода, а бомбардировките са разрушили домовете им. През последните дни над 40 българи бяха евакуирани от ивицата Газа. От министерството на външните работи съобщиха, че са в непрекъсната комуникация с представителствата си в Кайро, Рамала и Тел Авив с оглед подпомагане на българските граждани в настоящата ситуация.

„В Газа хората се нуждаят от абсолютно всичко. Нямаме вода, електричество, газоподаване. Навсякъде бомбардират, моят дом е разрушен. Ужасно е. Ние просто стояхме и чакахме смъртта, всеки път“, споделя Ясмин, която е една от завърналите се у нас.

„За там ако ви кажа, че думата ад просто нищо не е.. Това, което става там е много повече от думата „ад“. Това там е трагедия, истинска трагедия. Удряли са болници, училища. Хората са ходили в училища, уж на безопасно място, но и там са удряли“, казва друг мъж, който е успял да намери спасение в България.