Свят

Арабски и европейски лидери търсят път към мира в Близкия изток

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Повече от месец след началото на войната в Близкия изток - арабските и европейските лидери обсъждат как да разрешат ситуацията в региона на форум в Париж. Френският президент, който е домакин на разговорите, отново призова за разрешаване на израело-палестинския конфликт. 

"Преди всичко да покажем, че създаването на палестинска държава помага за сигурността на Израел. Нека покажем на палестинците, че войната сега няма да ни отклони от целта да задоволим стремежите им. И едно трайно решение изисква най-после да се отговори на палестинския въпрос. Не само Хамас да бъде неутрализиран", каза френският президент Еманюел Макрон.

По време на разговорите министърът на външните работи на Египет предупреди, че помощта, която влиза в Газа, не е достатъчна. Според палестинския Червен полумесец за последното денонощие в ивицата са влезли 106 камиона с консумативи.

 

Призовавам международната общност да отговори на нуждите на 2,5 млн. палестинци, които преживяват истинска трагедия - без подслон, храна, вода, ток, гориво и здравни заведения, които са под прицел.

Самех Шукри, министър на външните работи на Египет

Председателят на Европейската комисия се съгласи, че количествата помощи трябва да се увеличат. Обсъждат се алтернативни коридори за доставки, в допълнение към тези от пункта "Рафа" между Газа и Египет.

 

Трябва спешно да разгледаме допълнителните маршрути, повече от една входна точка. Затова работим в тясно сътрудничество с президента на Кипър за създаване на морски коридор. Това би гарантирало устойчив, регулиран и стабилен поток от помощи.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

След началото на сблъсъците между Израел и Хамас Европейският съюз утрои помощта за Газа до близо 75 млн. евро.