Общество

Шест месеца след наводнението: Започна изграждането на моста към квартал "Василико" в Царево

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Започна изграждането на моста към квартал "Василико" в Царево. Съоръжението беше разрушено през септември миналата година, след проливни наводнения в района. Тогава при бедствието живота си изгубиха четирима души.

Старото съоръжение вече е премахнато, а коритото на река Черна - почистено. И докато ремонтните дейности текат, местните жители си спомнят за бедствието. 

Поне да го направят пътя, защото за сезона ще е много трудно. Опитвам се да не си спомням момента, когато водата взе пред очите ми един от хората, които водата взе.

Руско Георгиев - жител на гр. Царево

Новият мост ще бъде изграден така, че подобни инциденти да бъдат предотвратени. 

Този мост ще бъде доста по-голям и доста по-устойчив от предишния и с по-голямо отстояние от речното корито, така че да се предотвратят последващи инциденти при евентуално влошаване на времето.

Марин Киров - кмет на Община Царево

Строителните дейности ще бъдат забързани заради началото на туристическия сезон в края на месец май. А дотогава - до квартал "Василико" ще се стига през обходен маршрут покрай къмпинг "Нестинарка".

По срок мостът трябва да е готов за 300 дни, но разговорите ни с изпълнителя и неговото уверение е, че до началото на летния сезон мостовото съоръжение ще бъде готово.

Марин Киров - кмет на Община Царево

На юг от Царево към своя финал е и единственият път, свързващ Царево с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово. Той също бе засегнат от миналогодишното бедствие. Новото съоръжение е по-дълго с 80 метра и ще бъде завършено окончателно в края на април.