Местни Избори 2023

Проблемите на града – спирка Царево: Кандидатите на дивана на Euronews Bulgaria преди местния вот

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Сутринта Ви показахме проблемите на община Царево. Един от основните от тях е разрушителният потоп, който връхлетя общината през септември и последиците от него. Сега е ред да чуем и какви са решенията. На диванчето на Euronews Bulgaria седнаха Марин Киров - кандидат за кмет на Царево от ГЕРБ и настоящ заместник-кмет, както и номинацията на ПП-ДБ Емил Пейчев. С тях разговаря Георги Карамфилов.

Марин Киров - кандидат за кмет от ГЕРБ:

Когато говорим за природното бедствие в светлината ма местните избори трябва да кажем, че изключително ясно се видя ролята на общината и на държавата. Когато има подготвен екип, който има опит, стиковка между институциите, тогава се ограничават и щетите и жертвите. За съжаление най-големите щети от това бедствие са човешките животи, които бяха отнети. Светкавичните действие на общината и на щаба предотвратиха това да бъдат дадени стотици човешки жертви. Към момента общината е подала абсолютно всички списъци, които са към Междуведомствената комисия за възстановяване на техническата инфраструктура.

Още в деня на бедствието, когато имаше откъснати мостове, ние сме изградили обходни маршрути, а няколко дни по-късно там, където има скъсан мост вече има обход до самия мост. Работи се усилено, а в момента топката е в полето на държавата, община Царево е свършила своята работа по документите и очакваме да бъдем подпомогнати за финансиране за големите инфраструктурни проекти, които подлежат на възстановяване след бедствието.

Готов съм да работя по превенцията на бедствията, система за ранно известяване и различни проекти, чрез които биха могли да се облекчат щетите, защото тези бедствия не могат да се предотвратят напълно, това е природна стихия, но можем поне да бъдем подготвени.  

 

Емил Пейчев - кандидат за кмет от ПП-ДБ:

Последствията за Царево са доста сериозни, има много разрушена инфраструктура. В крайна сметка трябва да се върви в посока на това нещата да се оправят. Друг е въпросът, че към момента времето е спряло и нищо не се прави. Най-засегнатите места в града са няколко моста, които минава над р. Черна. Причините за случилото се са много комплексни. Факт е, че дъждът беше много интензивен.

Аз обаче считам, че има и човешка грешка. Има немарливост от страна на ръководството на общината, от страна на доста институции, които неглижираха проблемите с непочистени дерета, корита на реки, на няколко места дори имаше засипани дерета, които се оказа, че се урегулирани като поземлени имоти.  Природата обаче сама показва къде трябва да премине и това, което ѝ принадлежи тя рано или късно ще си го вземе. Това, че се изместват коритата на реките и се засипват деретата просто отлага във времето един доста сериозен проблем. За съжаление четири човешки живота бяха отнети заради това безхаберие.

Ако стана кмет първо ще почистя коритата на реките, а след това ще почистя и въпросните дерета. Тези дерета към момента са извадени от кадастралните карти, ще направя всичко необходимо отново да бъдат вписани в тях.