Местни Избори 2023

Проблемите на града – спирка „Русе“: Разговори от дивана на Euronews Bulgaria преди местния вот

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Точно три седмици остават до местните избори на 29 октомври. „Твоят град, твоят глас, твоят вот“. Euronews България тръгна по стъпките на вашия избор. Тези дни спирката е Русе. Вече дадохме думата на избирателите, а сега е ред на кандидатите. С какво ще спечелят доверието на гражданите и какви са техните решения на проблемите на града – ще разберем от дивана на Euronews България с Юлиян Стоянов.

Един от спорните въпроси в Русе е съдбата на летището в село Щръклево. Проектът за развитие на аерогарата е „на трупчета“ от няколко десетилетия. Решението да се даде на концесия срещу обещания в следващите 10 години в него да се инвестират 14 милиона лева, е предложено от настоящия кмет на Русе Пенчо Милков. Поканихме го да седна на предизборния диван на Euronews Bulgaria, но той отказа. На поканата ни да участват в разговорите за Русе откликнаха кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Рена Стефанова и кандидатът на ГЕРБ – Иван Иванов.

Рена Стефанова, кандидат за кмет на Русе, ПП-ДБ:

На този етап производството е прекратено от административен съд Русе и това решение е потвърдено от ВАС със , забележете, съображенията, че тези лица, които обжалвахме, нямаме правен интерес да обжалваме това решение на Общински съвет Русе, а то е дълбоко порочно, защото вместо да бъде обявена концесия, както трябва в такава ситуация, нашата община взе едно много бързо, немотивирано с нищо решение, да предостави безвъзмездно правото на ползване на тази фирма, която обеща, че може би ще летят самолети от нашето летище. А такива няма. Никога не е стояло на дневен ред Николай Събев да оперира летището.

 

Иван Иванов, кандидат за кмет на Русе, ГЕРБ:

Искам да отбележа, че летището е върнато като общинска собственост по време на предишното управление на ГЕРБ. Това е един прекрасен акт, защото Русе е петия по големина град в България и един от важните компоненти за развитието на града е именно транспортът.



Какви са решенията на кандидат-кметовете по други ключови за развитието на Русе въпроси – вижте във видеото.