Местни Избори 2023

Битките по места: Вижте всички кандидат-кметове в областните градове

От Euronews България Euronews България
IZBORI 2023 EB

Предизборна кампания '2023 официално започна. В следващите четири седмици кандидатите за кметове и общински съветници трябва да убедят гражданите, че те заслужават тяхното доверие и са най-подходящите за поста измежду всички останали.

Изборите ще се проведат в два тура – първи тур на 29 октомври, в който се избират кмет и общински съвет, и втори тур на 5 ноември за кметове в населените места, в които никой от кандидатите не е получил повече от 50% от подадените валидни гласове на първия тур.

В кой областен център има най-много кандидати за кметския стол, а къде най-малко? Вижте кои са кандидатите по места:

 

София

Антон Хекимян, Васил Терзиев, а защо не проф. Вили Лилков, Ваня Григорова или Деян Николов. Битката за кмет на София никога не е изглеждала толкова… неясна.

Най-коментирана в последните дни е кандидатурата на ГЕРБ-СДС в лицето на доскорошния директор на новините в БТВ - Антон Хекимян. Но не само заради изненадващия завой на журналиста с 19-годишна кариера в телевизията към политиката, а и заради това, че се появи в последния момент след множество отлагания.

ПП-ДБ не оставиха усещане за колебливост, издигайки кандидатурата на Васил Терзиев месеци по-рано, подкрепена и от „Спаси София“. Бизнесмен и инвеститор в технологични компании, съосновател на софтуерната компания "Телериг", завършил Първа английска гимназия в София и Американския университет със специалност "Бизнес администрация". Но стана по-популярен медийно с това, че баща му и дядо му са били служители на Държавна сигурност.

Като контрапункт на комунистическото потекло на Терзиев дойде кандидатурата на проф. Вили Лилков - член на СДС, съучредител на ДСБ, общински съветник, ядрен физик. Той е издигнат от Инициативен комитет, който прерасна в дясна политическа коалиция "Синя София". Основен двигател е партия "КОД" на Петър Москов. Номинацията е подкрепена от бивши депутати и министри, интелектуалци, хора на изкуството, спортисти и журналисти.

"Възраждане" издигнаха настоящия депутат Деян Николов, който е председател на партията в столицата.

Синдикалистката Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ е кандидат-кметът за столицата, издигнат от местна коалиция "БСП за България".

Поетът и сценарист Ивайло Вълчев е кандидатът на "Има такъв народ".

ДПС не издигнаха своя кандидатура за столицата.

ВМРО пък издигна за кмет Карлос Контрера.

Доц. д-р арх. Виолета Комитова е кандидатът на партия “Български възход”.

Георги Неделчев е кандидат за кмет, издигнат от Български съюз за директна демокрация. Камен Дюлгеров е кандидат на „Български гласъ“. Мажд Алгафари е издигнат от „Граждани за Общината“.

Петър Клисаров е кандидат за кмет на „Пряка демокрация“. Мария Колева е издигната от „Правото“. Емил Атанасов е кандидат за кмет, издигнат от Български социалдемократи. Красимир Стойчев - от „Партия на Зелените“. Теодор Дечев е кандидат за кмет, издигнат от Българска социалдемократическа партия. Калин Крулев - ПП „Общество за нова България“.

Александър Томов е кандидат за кмет, издигнат от Българска социалдемокрация – Евролевица. Симеон Ананиев - ПП „МИР“. Светослав Витков - „Глас народен“. Асен Ангелов - "СБОР".

В битката за поста се включва и независимият кандидат Радостин Василев.


БЛАГОЕВГРАД

В кметската надпревара в Благоевград влизат 12 кандидати. Сред тях има предишни кметове, бивши и настоящи общински съветници, бизнесмени, адвокати и застрахователи. Общото между повечето от тях – бивши партийни кадри, издигнати като независими от местни инициативни комитети.

Досегашният кмет на Благоевград Илко Стоянов отново влиза в надпреварата за любовта на своите съграждани. Той е издигнат от инициативен комитет с подкрепата на ГЕРБ. Бил е съветник в общинския съвет и заместник-кмет на Петрич. На парламентарните избори през 2021 г. Стоянов на два пъти беше спечелил място като депутат от редиците на „Има такъв народ“, но и двата пъти се отказва от мандата си.

Стоянов пое управление на града преди две години, когато се проведоха извънредни избори за кмет, след като Върховният административен съд прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов заради това, че не е заличил в едномесечен срок от встъпването си в длъжност своя фирма от Търговския регистър. На тези избори Томов ще се опита да си върне кметското място в общината. Неговата кандидатура е издигната от Инициативен комитет.

А бившият градоначалник Атанас Камбитов също дава заявка за завръщане в местната власт. Той заемаше кметския пост в периода 2012 - 2019 г., като член на ГЕРБ. През 2020 г. напусна партията на Бойко Борисов и се присъедини към тази на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Сега Камбитов се състезава като независим кандидат издигнат от Инициативен комитет.

Сред кандидатите, издигнати от инициативни комитети, е и Николай Шушков, който получи и подкрепата на БСП. Той е бивш областен управител и зам. министър на регионалното развитие от последния служебен кабинет. Близо 20 години е работил в системата на митниците, бил е директор на Регионална митница - София.

„Продължаваме Промяната–Демократична България“ издигат за кмет Методи Байкушев, а „Възраждане“ залага на народния си представител в 49-ото Народно събрание Цвета Рангелова. Още един депутат е сред кандидат-кметовете в Благоевград и това е Станислав Богдански от „Има такъв народ“.

Като независим кандидат в кметската битка влиза и Венелин Трошанов, който заемаше поста на заместник-кмет по строителството по време на краткото управление на Румен Томов. НДСВ издигат заместник-председателя на партията Кирил Габеров, а  ПП „Национално движение за права и свободи – НДПС“ ще пробва за втори път с кандидатурата на Атанас Киряков, известен с македонистките си възгледи, които пропагандира във фейсбук.

За поста на градоначалник ще се борят още Елена Атанасова от „Партия на Зелените“, бивша съветничка от общинския съвет, и Александър Тодоров от ПП „Средна европейска класа“.


БУРГАС

В кметската надпревара в Бургас се впускат общо 12 кандидати.

Безспорен фаворит за поста е досегашният кмет на града Димитър Николов, който ще се бори за пети пореден мандат, номиниран от ГЕРБ. Той е начело на местната власт от края на 2007 г.

Срещу Николов се изправят двама настоящи депутати от ПП-ДБ. Това са Константин Бачийски, който е издигнат от партия „Средна европейска класа“, и Димитър Найденов, който се явява като независим.

От „Възраждане“ номинират Тодор Ангелов, който е бивш общински съветник и заместник-председател на местния парламент в Бургас в периода 2015 - 2019 година.

За кметския пост се състезава и Станимир Баев от БСП.

„Има такъв народ“ повери задачата на областния председател на партията Тодор Иванов.

Бившият народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание Живко Табаков е изборът на „Левицата!“. Стоян Грозев пък е кандидатурата за кмет на Бургас от ПП „Български възход“. Местната коалиция „Граждани за Общината“ издига за поста Йордан Георгиев, а ПП „Мир“ номинира Радостин Долчинков.

Листата с кандидат-кметове се допълва от кандидата на ПП „Свобода“ – Ивайло Дражев и претендента на „Българки съюз за директна демокрация“ Александър Бояджийски.


ВАРНА

В битката за Варна влизат десет кандидати. Сред тях са, както познати лица, така и кандидати, които за първи път декларират желанието си да управляват града.

Основният претендент за поста е сегашният кмет Иван Портних, който ГЕРБ издигна за нов мандат начело на общината. Портних управлява морската столица от 2013 г., когато спечели на втори тур частичните местни избори. Всички останали кандидати за кметския стол във Варна се включват за първи път в състезанието.

Коалицията ПП-ДБ залагат на бизнесмена Благомир Коцев, който беше областен управител на Варненска област по време на управлението на четворната коалиция с премиер Кирил Петков.

За кметския пост се състезава и Коста Стоянов от „Възраждане“ – депутат в 48-ия и 49-ия парламент. Бил е общински съветник във Варна, а преди това заместник-кмет на Община Бяла, където е отговарял за европейските проекти и програми.

За градоначалник на Варна БСП издигат председателя на Градския си съвет Павел Раличков. От „Български възход“ са се спрели на адвоката Петър Николов, чиято кандидатурата е подкрепена и от неправителствени организации и представители на местната общественост.

„Левицата!“ излъчва единствената жена в кметската надпревара. Това е Мария Тодорова – юрист по професия, председател на комисия „Култура и духовно развитие“ към общинския съвет.

„Има такъв народ“ залагат на кандидатурата на Ивайло Костадинов.

За кметското място претендират още инж. Христо Димитров, издигнат от коалиция „Алтернативата на гражданите“, Илия Костадинов от ПП „Средна европейска класа“, и Пламен Костадинов е кандидат за кмет, излъчен от „Граждани за Общината“.


ВЕЛИКО ТЪРНОВО

За поста градоначалник на стара столица се борят осем кандидати.

На добре познатото залагат от ГЕРБ-СДС, които издигат за за четвърти пореден мандат инж. д-р Даниел Панов. Освен начело на общината, Панов е и председател на Националното сдружение на общините.

Срещу неговата кандидатура застава архитект Йордан Терзийски, който е кандидатът на ПП-ДБ. Терзийски е настоящ депутат.

От „БСП за България“ излъчиха за кметския стол адвокат Ирена Стасинопулу, а „Възраждане“ предлагат на поста журналиста Стилян Найденов.

Бившият депутат от „Има такъв народ“ адвокат Момчил Иванов е кандидатурата на партията на Слави Трифонов, а адвокат Венцислав Фоти се кандидатира от името на „Български възход“, който е и областен координатор на формацията за област Велико Търново.

Дългогодишен преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. Милен Михов е изборът на ВМРО за кандидат-кмет на старата столица.

От партия „КОД“ също се включват в кметската надпревара за Велико Търново с кандидатурата на Боряна Аврамова.


ВИДИН

Във Видин претендентите за кметската власт са единадесет.

За втори мандат ще се състезава настоящият кмет на Видин Цветан Ценков. Той спечели изборите през 2019 г. като кандидатура на СДС, а сега е издигнат от местна коалиция с участието на СДС, НДСВ и „Новото време“.

Най-голямата партия в парламента – ГЕРБ, издига за кмет областния си координатор Александър Матеев. Заема поста директор на Областна дирекция „Земеделие“ във Видин през периода 2018 – 2020 г.

В кметската надпревара за Видин влиза и бившият кмет (2015-2019), излъчен от ГЕРБ – Огнян Ценков, който през 2020 г. напуска партията и се присъединява към „Републиканци за България“.

Народният представител Любен Иванов е изборът на ПП-ДБ за претендент за кметския стол във Видин. В настоящия парламент той е заместник-председател на Комисията по туризъм. Бил е и областен управител на Видин по времето на кабинета „Петков“.

Росен Живков е кандидатът на ВМРО, а Стефан Стефанов е номинацията на „Възраждане“.
ПП „Средна европейска класа“ издига Тошко Тодоров.

Местната коалиция „Левицата!“ (Политическо движение Социалдемократи, МИР, Български социалдемократи и Български възход) излъчва за поста Димитър Велков, БСП – Иван Иванов, ИТН – Милен Милчев, а „КОД“ издига за кмет Красимира Елисеева.


ВРАЦА

В битката за кметския стол във Враца се впускат девет претенденти.

Основен играч е настоящият кмет Калин Каменов, издигнат от ГЕРБ. Той е начело на местната власт от 2015 г.

Сред основните конкуренти на Каменов е Красимир Богданов, подкрепен от местна коалиция от няколко партии. Той е бивш депутат от ВМРО в 43-ото и 44-ото Народно събрание, както и бивш зам.-кмет на община Враца.

За кметското място във Враца от „Възраждане“ регистрираха настоящия депутат Ивайло Папов, а БСП заложи на Иван Иванов – парламентарен сътрудник в 44-ия парламент и бивш общински съветник.

Сред новите лица, борещи се за поста на градоначалник на Враца, са Цветан Борисов от ИТН и Кирил Кунгалов – кандидат на ПП-ДБ.

В кметската надпревара влизат още Ангел Василев от Коалиция от партии „Граждани за общината“ и Йордан Малджански от коалиция „Алтернативата на гражданите“.

„Левицата“ регистрира Милчо Стефанов, който е бил зам. областен управител на Враца в последните две служебни правителства.


ГАБРОВО

Осем са регистрираните кандидати за кмет на Габрово.

Настоящият кмет Таня Христова получава доверието на партията си и ГЕРБ я издигат за четвърти пореден мандат. Тя е началник на политическия кабинет на министъра по управление на евросредствата в първото правителство на Бойко Борисов.

От ПП-ДБ издигат Ралица Манолова, която е и водачът на листата с 27 кандидати за общински съветници, регистрирана от коалицията.

Местна коалиция, начело с БСП, предлага за кмет Николай Косев, който до момента не е участвал в политически партии и организации.

Николай Григоров е кандидатът, предложен от „Левицата!“. Бил е народен представител, областен управител на Габрово, а в момента е действащ общински съветник в града.

Коалиция „Заедно за силна община“ регистрира Мариян Костадинов – бивш областен управител на Габрово.

Коалиция „Граждани за Общината“ номинира за поста на градоначалник Пепа Сомлева – действащ общински съветник.

ДПС също издига свой претендент за кметския стол. Това е Мелекбер Велева, която има близо 20 години професионален опит в сферата на индустрията.

„Възраждане“ залага на Даниел Петров, който е народен представител в 47-ото, 48-ото и настоящото 49-ото Народно събрание.


ДОБРИЧ

Единадесет са претендентите за кмет на Добрич.

Настоящият кмет Йордан Йорданов се кандидатира за трети мандат. И в предходните два мандата той е издигнат от широка местна коалиция, в която влизат Движение "България на гражданите", НДСВ, Съюзът на свободните демократи и "Глас народен". Към тях сега се присъединяват ВМРО и "Има такъв народ".

В битката за кметския стол от ГЕРБ влиза Красимир Николов - депутат от 45-ото Народно събрание и бивш заместник областен управител в правителството на Борисов.

Коалиционните партньори от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България“ регистрираха настоящия областен управител Йорданка Костадинова.

"Възраждане" залага на 36-годишния инженер по транспорта Георги Джендов.

Кандидатът на коалиция "БСП за България" е Стоян Люцканов - председател на Областния съвет на партията и общински съветник.

"Левицата" издига кандидатурата на Виолина Тонева. Тя е лекар с 28-годишен стаж.

Коалиция "Алтернатива на гражданите" е спряла своя избор на Юлиян Георгиев - председател начиталище "Романо дром".

Архитект Делян Жечев е кандидатурата на коалиция "Граждани за Общината".

"Партия Консервативна България" издига за кмет Йордан Апостолов, агробизнесмен, депутат от "Обединени патриоти" в 44-ото Народно събрание, избран от Бургас.

Нежля Амди-Ганева също се кандидатира за втори път за кмет на Добрич, като и двата пъти тя е изборът на ДПС.

За трети пореден път Борислав Даскалов е регистриран като кандидатът за кмет на "Партия на Зелените" в Общинската избирателна комисия.


КЪРДЖАЛИ

След две десетилетия управление на Хасан Азис, Кърджали ще има нов кмет. Кандидатите за овакантения пост са седем.

Традиционно най-големи шансове за победа в Кърджали има кандидатът на ДПС. Изборът на движението падна върху Ерол Мюмюн. Той е бил един мандат общински съветник от ДПС, както и председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси в общинския съвет. От 7 години е директор на банков клон в Кърджали. Ползва се с доверието на почетния председател на движението Ахмед Доган.

Опит да сложи край на доминацията на ДПС в Кърджали ще направи Никола Чанев от ГЕРБ. Той е и водач на листата на партията с кандидати за общински съветници.

Кандидатът на „Възраждане“ е адвокатът Даниела Петрова. БСП залага на инж. Костантина Карабоюкова, която е и председател на младежкото обединение на областната структура на столетницата и член на Националния съвет на БСП.

От ПП-ДБ издигат Радослав Милев, който е два мандата общински съветник в Кърджали.

КП „Заедно за силна община“ също участва в надпреварата с Митко Синабов,който е трупал стаж в системата на МВР.


КЮСТЕНДИЛ

За кметския стол в Кюстендил ще мерят сили 10 кандидат-кметове.

За пети мандат се кандидатира досегашният кмет Петър Паунов. Той е начело на местната власт от 2007 г. На изборите тази година Паунов, който е адвокат по професия, излиза като независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ.

„Възраждане“ влиза в кметската надпревара с кандидатурата на Мира-Йоанна Атанасова. Тя е криминолог по професия, завършила в Испания.

Гинекологът д-р Юрий Хранов е номинацията на „Левицата“ за кмет на областния център. Д-р Хранов е завършил Медицинската академия в София, а преди години е работил като главен лекар на община Невестино.

Трима общински съветници също се впускат в надпреварата. Това са инж. Огнян Атанасов – кандидатът на ПП „Партия на Зелените“, Младен Ризов от „Местна коалиция алтернативата на гражданите“ и Йордан Тодоров от коалиция „БСП за България“.

Списъкът с кандидат-кметове се допълва още с Кристиян Иванчов от коалиция ПП-ДБ, Катя Николова от „Български съюз за директна демокрация“, Стоян Иванов от „Пряка Демокрация“ и Здравко Милев от коалиция „Неутрална България“.


ЛОВЕЧ

Девет претенденти бяха регистрирани за кметската надпревара в Ловеч

Първата политическа сила на национално ниво – ГЕРБ, излъчи юриста Валентина Недялкова за кандидат-кмет. Тя е дългогодишен член, а през последните две години и заместник-председател трети пореден мандат на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД. Многократно е била председател на Районна и Общинска избирателна комисия за всички проведени през периода от 2011 до 2023 г. избори.

„Има такъв народ“ се събраха в местна коалиция с „Български възход“, за да издигнат Страцимир Петков за кандидат за кмет на община Ловеч. Той е и водач на кандидатската листа за общински съветници на коалицията. Петков беше общински съветник от БСП в продължение на десет години, преди да напусне партията в началото на тази година заради несъгласие с ръководството.

„Левицата!“ възлага доверие на бившия областен управител Светослав Славчев, който има над 20-годишен стаж в системата на МВР.

Изборът на „Възраждане“ пада върху директора на Многопрофилната болница за активно лечение в града д-р Алдин Начков.

От коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ залагат на Искрен Арабаджиев, който е народен представител в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание, където отговаря за социалната политика на „Продължаваме Промяната“.

БСП регистрира Борислав Илевски за кандидат за кмет на община Ловеч, а ДПС – Сурай Велиева.

Кандидат-кметът на коалиция „Неутрална България“ е Илиян Георгиев, а коалиция „Граждани За Общината“ залага на Кирил Гумнеров.


МОНТАНА

Кандидатите за кмет на Община Монтана са шестима.

Адвокат Петър Петров беше първи обявен за кандидат за кметското място и издигнат от ПП „Възраждане“.

Златко Живков, който е един от най-дългогодишните кметове в историята на България и най-дълго управлявалият областен град, се явява кандидат за седми пореден мандат. Той е издигнат от местна коалиция на СДС, ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС.

Камелия Трифонова от „БСП за България“ е избрана единодушно на общинска конференция на партията в Монтана за кандидат-кмет на социалистите.

Теменужка Цветкова е кандидатът на коалиция ПП-ДБ. Тя е израснала и живее в Монтана. Била е кандидат за депутат в листата „Изправи се! Мутри вън!“ през 2021 г. и през 2022 г.

Любомир Иванов е издигнат от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“.

Светослав Илиев е номиниран от „Левицата!“.


ПАЗАРДЖИК

12 души ще се борят за кметския стол в Пазарджик.

Политически партии обявиха подкрепа за кандидатурата на адвокат Чавдар Чавдаров за кмет на община Пазарджик, който е издигнат от Инициативния комитет "Почтеност във всичко".

Десислава Георгиева е кандидатът на ПП "Възраждане".

Тодор Попов е кандидат за кмет, подкрепен от местна коалиция "Новото време".

Петър Куленски е кандидат за кмет, подкрепен от Коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

Тинко Василев е кандидат за кмет, подкрепен от "Има такъв народ".

Цоко Цоков е кандидат за кмет, подкрепен от "БСП за България".

Благо Солов е кандидат за кмет, подкрепен от "Заедно за силна община".

Ангел Василев е кандидат за кмет, подкрепен от "Пряка демокрация".

Десислава Тодорова е кандидат за кмет, подкрепен от "Партия на Зелените".

Борислав Даскалов е кандидат за кмет, подкрепен от "Бъдеще за родината".

Иван Папазов е кандидат за кмет, подкрепен от Земеделски съюз "Ал. Стамболийски".

Трендафил Величков е кандидат за кмет, подкрепен от "Движение Нашият град".


ПЕРНИК

Седем кандидати влизат в битка за Перник.

ГЕРБ-СДС застават зад досегашния кмет Станислав Владимиров. При първия си мандат Владимиров беше кандидат на "БСП за България", но през февруари тази година напусна партията. Сега кандидатурата му е издигната от новорегистрираната партия "Движение за просперитет на Перник

Коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" издигна в миньорския град Георги Недев. Недев е нещатен сътрудник в 48-ото и 49-ото Народно събрание с ресор социална политика и регионално развитие. Той е председател на организацията на "Демократи за силна България" в Перник.

Кандидат-кметът на "Възраждане" е Радослав Червенков.

"БСП за България" номинира за кмет на Перник Кирил Леонов, областен лидер на партията.

Петър Костадинов е кандидатът на "Има такъв народ".

Станислав Стойнев е кандидат от политическа партия "Български съюз за директна демокрация".

Бойко Астатков е кандидат за кмет на Перник, издигнат от местна коалиция "КОД" (БЗНС).


ПЛЕВЕН

15 души се кандидатираха за кмет на Плевен.

Д-р Валентин Христов е кандидатът за кмет на община Плевен, издигнат от политическа партия ГЕРБ. Той е един от водещите специалисти по инвазивна кардиология, с над 16 години опит в областта.

Наталия Цанева е кандидатът за кмет на община Плевен, издигнат от Коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България“. Тя е с 25-годишен опит като финансист и счетоводител.

Известният театрален режисьор Димчо Дешев е кандидатът, издигнат от "Има такъв народ".

Ева Маринова е издигната от Коалиция от партии "БСП за България".

Данаил Раденцов е кандидат за кмет на община Плевен от ПП "Възраждане".

Ина Христова е издигната от ПП "Общество за нова България".

Бойко Тодоров е кандидат за кмет на община Плевен, издигнат от Коалиция от партии "Левицата!".

Чавдар Попов се регистрира като независим кандидат за участие в местните избори на 29 октомври.

Инж. Сашо Радоловски е регистриран за кандидат за кмет на община Плевен от "Партия консервативна България".

Владислав Николов е издигнат от Коалиция от партии "Заедно за силна община".

Георг Спартански е независим кандидат за кмет на община Плевен, издигнат от Инициативен комитет.

Александър Николов е кандидат за кмет на община Плевен, издигнат от Местна коалиция "Алтернативата на гражданите“.

Чавдар Христанов е издигнат от ПП "Средна европейска класа".

Любомир Маринов е кандидат за кмет, издигнат от "Граждани за Общината".

Емил Николчев е кандидат от ПП "Българска прогресивна линия".


ПЛОВДИВ

Кметският стол в Града под тепетата се оказа особено апетитен - за него се състезават осемнадесет претенденти.

Ден преди да разкрият кандидата си за столицата, ГЕРБ обявиха кандидата си за Пловдив - това е Костадин Димитров. В местната власт той вече има три мандата като кмет на район Тракия. Сега играе за първи такъв на ниво община. Той е вицепрезидент на българската федерация по таекуондо ITF. По образование е математик, като е завършил в ПУ "Паисий Хилендарски". Именно срещу друг известен математик ще се изправи за вота на избирателите.

Бившият дългогодишен директор на Математическата гимназия в Пловдив проф. Ивайло Старибратов беше представен официално от партийните лидери Кирил Петков и Христо Иванов като кандидат на ПП-ДБ.

Към балотаж се стреми и бившият кмет на града Славчо Атанасов, зад когото застана местната коалиция от 7 партии "Съединени за Пловдив".

От "БСП за България" влизат в битката с арх. Костадин Палазов.

От останалите кандидати се открояват депутатът Станислав Балабанов от ИТН и журналистът Руси Чернев, издигнат от ПП "Консервативна България". В кметската битка се впуска и юристът Савина Петкова, издигната от сдружение "Браво, Пловдив", тя има опит в местната власт като председател на Общинския съвет в мандат 2015 - 2019 г.

Борис Лозанов е кандидат за кмет, издигнат от НДСВ.

Николай Иванов е кандидат за кмет, издигнат от "Пряка демокрация".

Яни Иванов е кандидат за кмет, издигнат от "Български възход".

Атанас Бояджиев е кандидат за кмет, издигнат от "Левицата!".

Ангел Георгиев е кандидат за кмет, издигнат от "Възраждане".

Петър Петров е кандидат за кмет, издигнат от "Българска социалдемокрация - Евролевица".

Тодор Чонов кандидат за кмет, издигнат от ПП "Свобода".

Красимир Асенов е кандидат за кмет, издигнат от Движението за права и свободи.

Стефан Станев е кандидат за кмет, издигнат от ПП "МИР".

Юлияна Рангелова-Илиева е кандидат за кмет, издигнат от "Глас народен".

Иван Калоферов е кандидат за кмет, издигнат от Движение "Демократично Действие – Д3".


РАЗГРАД

Единадесет кандидати се впускат в кметската надпревара в Разград. Заместник-кметове на Разград, работили рамо до рамо за решаването на проблемите на общината, сега се изправят един срещу друг, за да управляват Общината.

Добрин Добрев е изборът на БСП, Мирослав Грънчаров на ПП-ДБ, а финансистът Галина Георгиева на ГЕРБ. Освен зам.-кмет Георгиева е била и областен управител на Разград.

Още една дама влиза в кметската надпревара. Това е областният лидер на "Има такъв народ" Мария Господинова, която е инженер по образование и магистър по "Политология, дипломация и национална сигурност".

Георги Милков е кандидатът за кмет на община Разград, издигнат от партия „Свобода“. Милков е доктор по педагогика на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

ДПС регистрира Хабибе Расим. От октомври 2020 г. до назначаването ѝ в Община Разград е юрисконсулт в Община Лозница.

Симеон Изворов е кандидатът на коалиция „Левицата“.

Васил Петров е кандидатът за кмет на община Разград от партия „Български гласъ.

Д-р Валентин Василев е регистриран като кандидат за кмет на община Разград, издигнат от коалиция "Заедно за силна община".

Ивелина Ангелова е кандидатът, издигнат от партия "Възраждане".

Калоян Монев пък е издигнат от партия "МИР".


РУСЕ

Дванадесет кандидати ще премерят сили за кметското място в Русе.

Шефът на УМБАЛ „Канев“ Иван Иванов ще бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на българската столица на Дунав. Иван Иванов е взел решението си в последните дни, след като е имал разговори лично с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Адвокат Рена Стефанова е кандидатът за кмет на Русе на коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“.

А настоящият кмет на града Пенчо Милков ще играе за втори мандат. Той е получил номинации от всички местни структури на БСП. Милков бе избран за кмет на Русе на местните избори през ноември 2019 г. Тогава той бе един от малкото пробиви на БСП в местната власт, побеждавайки бившия кмет на града от ГЕРБ Пламен Стоилов.

Анатоли Станев е кандидатът за кмет на ИТН в Русе. Бил е областен управител в Русе. По професия е адвокат. Бил е член на Софийската адвокатска колегия. Станев беше и директор на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Русе преди да заеме поста на областен управител.

Амбиция за кмет има и народният представител от „Възраждане“ Златан Златанов, който е член на парламентарните комисии по конституционни и по правни въпроси.

Искрен Веселинов е кандидат за кмет, издигнат от „България на регионите“.

Здравко Паскалиев е кандидатурата на ПП „Средна европейска класа“, а от НДСВ залагат на Илиян Илиев.

СДС също ще участва в надпреварата със свой кандидат. Това е Станимир Станчев. ПП „Движение Гергьовден“ се отбелязва с Кристиян Вълчев.

Борислав Българинов е кандидатът за кмет, издигнат от Съюза на свободните демократи, а Айдоан Джелил претендентът за кмет от Движението за права и свободи.


СИЛИСТРА

В битката за кмет на Силистра влизат петима кандидати.

В Силистра БСП подкрепи независимия кандидат за кмет Александър Сабанов. Бизнесменът първи обяви, че ще се бори за поста, като ще разчита на гласовете на всички, без ГЕРБ. ИТН и ВМРО също застават зад кандидатурата му. Това е третият опит на Сабанов да стане кмет на Силистра.

ГЕРБ залага на Ивелин Статев, който освен областен управител е бил и шеф на полицията в града.

"Възраждане" вадят на политическата сцена историка Петко Добрев и разчитат на неговия административен и управленски опит като зам.-кмет на общините Дулово и Алфатар.

Георги Георгиев е кандидат за кмет, издигнат от "Пряка демокрация".

Мария Илчева-Иванова е кандидат за кмет, издигнат от коалиция ПП-ДБ.


СЛИВЕН

Седем кандидати се борят за Града на стоте войводи.

Настоящият кмет на Сливен - икономистът Стефан Радев се впуска в надпреварата за кметския пост за трети мандат издигнат от ГЕРБ.

Опоненти ще му бъдат ген. Кольо Милев от БСП, бивш кмет на Сливен и депутат от БСП, и бившият областен управител Минчо Афузов, издигнат от Инициативен комитет.

ПП-ДБ издигат като кандидат за кмет настоящия областен управител на Сливен Маринчо Христов.

В надпреварата за кметския стол в Сливен се впускат още бившият председател на СДС в Сливен бизнесменът и бивш футболист Пламен Крумов, председателят на ДПС в града Мустафа Мустафов.

"Възраждане" регистрираха в ОИК Сливен кандидата си Климент Шопов.


СМОЛЯН

Осем кандидати влизат в битката за кмет на община Смолян.

Стефан Сабрутев първи регистрира в ОИК кандидатурата си за кмет. Той е кандидат на Движение "Нашият град", подкрепен и от Инициативен комитет "Бъдеще за Смолян". 52-годишният Сабрутев е бизнесмен, бил е общински съветник и два пъти кандидат за кмет, издиган от БСП. И двата пъти губи на балотажа от настоящия кмет Николай Мелемов (ГЕРБ).

Иван Френкев е кандидатурата на БСП за кмет на Смолян. За кратко той беше председател на Комисията за защита на потребителите. От 2019 г. той е общински съветник в местния парламент от квотата на БСП.

Минчо Симов е кандидатът за кмет на Движението за права и свободи за Смолян.

ГЕРБ номинира Николай Мелемов. След 12 години управление на областния град, Мелемов ще се бори за четвърти мандат.

Михал Камбарев е кандидатът за кмет на община Смолян от ПП-ДБ. С три мандата като народен представител в 47-oто, 48-oто и 49-oто Народно събрание, сега Камбарев, заедно с екипа си стъпва на предизборната сцена в местните избори.

Последни заявление за регистрация подадоха и от Местната коалиция "Новото време". Техният кандидат е полковник Димитър Кацаров.

Кандидати за кмет регистрираха и от "Възраждане" - Ивайло Василев, и от ПП "Български гласъ" - Мирослав Фисински.


СТАРА ЗАГОРА

Шестима са кандидатите за кмет на Стара Загора на местния вот на 29 октомври.

Живко Тодоров е кандидатът на ГЕРБ. Той заема кметското място през 2011 г. и оттогава управлява града. Влиза в кметската надпревара за четвърти път.

Председателят на Общинския съвет в мандат 2019 - 2023 г. Мария Динева ще се яви на местните избори от коалиция "Земеделски народен съюз".

Димитър Чорбаджиев е кандидатът на коалиция ПП-ДБ. Той е общински съветник от "Демократична България".

Иван Върляков е кандидат за кмет на община Стара Загора на БСП за втори път.

Народният представител Искра Михайлова е кандидатът за кмет на "Възраждане".

"Има такъв народ" издига Тихомир Тенев.


ТЪРГОВИЩЕ

Шестима ще се борят и за Търговище.

Д-p Дapин Димитpoв, настоящ кмет на Община Търговище щe ce ĸaндидaтиpa зa тpeти мaндaт с подкрепата на ГЕРБ. На предишните избори спечели със значителна преднина пред кандидата на ДПС Хамди Илязов, който е и областен председател на ДПС. В изборите за местна власт ГЕРБ участва с листа от 33-ма кандидати за общински съветници.

Радослав Бойчев се явява на изборите като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Бойчев става член на „Има такъв народ“, и е избран за областен координатор на партията в Търговище до ноември 2022 г.

ПП-ДБ пък издигат 31-годишният автомобилен инженер Стефан Асенов.

Красимир Русев е кандидатът за кмет на Търговище на ПП „Свобода“.

Маринела Динева е кандидатът на ПП „Партия на Зелените“ за кмет на Търговище.

ИТН пък издигат Васил Иванов.


ХАСКОВО

Кандидатът на ГЕРБ за Хасково - 47-годишният Станислав Дечев ще се бори за втори мандат.
Срещу него се изправя градоначалникът с четири мандата и популярен колекционер на ретро автомобили Георги Иванов. Той е издигнат от местна инициативна група, а за да се спази буквата на закона зад него е партия "Български гласъ".

Третата кандидатура е на бизнесмена Николай Ставрев, подкрепен от местната коалиция "Спаси Хасково", БСП, която за пръв път няма свой кандидат за кмет, "Продължаваме Промяната" и други партии.

Депутатът от "Възраждане" Георги Георгиев също е сред претендентите за кметския пост в Хасково.

"Има такъв народ" издига собственика на таксиметрова компания Иван Иванов.


ШУМЕН

Цели 11 претенденти влизат в битката за Шумен.

След два мандата управление на Любомир Христов от ГЕРБ, партията сега залага на ректора на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" проф. д.и.н. Георги Колев, свързан с ДПС. Два месеца преди изборите сегашният кмет Любомир Христов също влезе в битката, но отпадна от надпреварата.

От коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" заложиха на Николай Колев, който бе заместник областен управител по време на правителството на Кирил Петков. Той идва от бизнес средите.

"Възраждане" се явява на тези избори с бизнесмена Ивайло Обретенов.

Сунай Садък Исуф е кандидат за кмет, издигнат от ДПС.

БСП се явява разделена на две в Шумен, след като Националният съвет зачеркна предложенията за кмет и за съветници, а местни социалисти се отцепиха и възроптаха срещу решението на ръководството на партията. Те издигнаха номинирания от общинската организация Венцислав Венков, който получи безапелационна подкрепа. „БСП за България“ пък издигна Христо Христов.

Красимир Костов също влиза в надпреварата за кмет, издигнат от политическа партия „Българска социалдемокрация - Евролевица“.

Проф. Христомир Христов е кандидат за кмет на община Шумен, издигнат от Местната коалиция ДБГ (БНД, ССД, „Ние идваме“).

Петър Петров пък е подкрепен от Гражданското сдружение „Гласът на Шумен“. Неделчо Неделчев е кандидат, издигнат от „Български съюз за директна демокрация“. Димитър Ковчазов - от „Граждани за Общината“.


ЯМБОЛ

За местните избори за кмет на община Ямбол се регистрираха 9 кандидати.

Настоящият кмет Валентин Ревански, издигнат от "Пряка демокрация" и подкрепен от ГЕРБ се бори за нов мандат.

ПП-ДБ издигат за кандидат кмет съдовия хирург д-р Георги Стефанов. Друг лекар от спешното отделение на МБАЛ "Свети Пантелеймон" – д-р Недялка Петкова-Влахова, е кандидат за кмет от гражданската квота на БСП.

ДПС номинира Стоян Ангелов.

ИТН издигат бившия директор на Дома за стари хора в града адвокат Милко Димитров.

В надпреварата се включва бившият кмет на ГЕРБ в три мандата Георги Славов. В навечерието на местните избори през 2019 г. той бе отстранен от партията лично от лидера Бойко Борисов и се яви на вота с регистрацията на "Българска нова демокрация".

"Български възход" издигна в Ямбол Стойка Димитрова.

Като кандидати за кмет на Ямбол се включват бившият заместник кмет в първия мандат на Георги Славов – Иван Кърцъков, издигнат от Българска социалдемократическа партия, а партия "Български гласъ" издигна Димитър Стоянов.