Свят

Разследването на ФБР за връзка между Русия и Тръмп е "сериозно опорочено", сочи прокурорски доклад

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Trump Durham Ap Джон Дърам, Доналд Тръмп, Снимки: AP, Колаж: EuronewsBulgaria

Неуспешни заявки за подслушване на бивш съветник на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп. Погрешно проучване на бивш британски шпионин, натоварен с деликатна и политическа задача. И ФБР, което се бори с часовника на предизборния сезон, за да разплете подозренията за сговор между чужди правителства, които, както се опасява, биха могли да имат сериозни последици за националната сигурност.

Доклад от 306 страници на специалния съветник на Министерството на правосъдието Джон Дърам насочва отново вниманието към едно от най-значимите в политическо отношение разследвания в историята на ФБР - проучването дали президентската кампания на Тръмп през 2016 г. е била в заговор с Русия, за да повлияе на резултата от изборите.

"Въз основа на прегледа на операция "Crossfire Hurricane" и свързаните с него разузнавателни дейности стигнахме до заключението, че Департаментът и ФБР не са спазили важната си мисия за стриктна вярност към закона във връзка с някои събития и дейности, описани в този доклад", се казва в документа.

Trump Russia Probe 23135769360938 Докладът "Дърам"

Констатациите не са ласкави за ФБР, като Дърам твърди, че то е прибързало с разследването без адекватна основа и редовно е пренебрегвало или рационализирало доказателства, които са подкопавали предпоставките му. В доклада се изброяват редица грешки - макар че много от тях вече са били документирани преди години в отделен доклад на главния инспектор на Министерството на правосъдието, а ФБР твърди, че е предприело няколко десетки коригиращи стъпки по собствена инициатива.


Преглед на някои от основните констатации в доклада на Дърам:

В доклада е отделено значително място на решението на ФБР да започне на 31 юли 2016 г. разследване на евентуален "престъпен сговор" между кампанията на Тръмп и Русия.

Проверката започна, след като от австралийски дипломат стана ясно, че сътрудник на кампанията на Тръмп на име Джордж Пападопулос е твърдял, че знае, че Русия има "мръсотия" за Хилъри Клинтън под формата на имейли. До този момент беше добре известно, че руски агенти са хакнали имейлите на демократите, а Тръмп дори се беше появил с публична покана към Москва да потърси комуникациите на Клинтън.

Според Дърам обаче ФБР се е втурнало в разследването, без да има каквито и да било доказателства, че някой от кампанията на Тръмп е имал контакт с руски разузнавачи. Той посочва поименно експертите по Русия във ФБР и други агенции, които никога не са били консултирани преди началото на разследването.

И твърди, че ако бяха, щяха да кажат, че няма информация, която да сочи за заговор между Русия и кампанията.

В доклада се твърди, че ФБР е склонно към "пристрастно потвърждение", (confirmation bias) като многократно е пренебрегвало, омаловажавало или рационализирало доказателства, които оборват предположението за сговор, включително разговор, в който Пападопулос категорично отрича да е знаел за каквито и да било отношения на сътрудничество между Русия и кампанията на Тръмп.

В него се казва също, че разследващите не са потвърдили нито едно "съществено твърдение" в досието на проучване, финансирано от Демократическата партия. То е изготвено от бившия британски шпионин Кристофър Стийл и въпреки това са продължили да се позовават на него в молбите до Съда за наблюдение на външното разузнаване, за да подслушват бившия сътрудник на кампанията на Тръмп - Картър Пейдж.

 

"Стриктност, обективност и професионализъм“

ФБР отговори на критиките за действията си, като отбелязва, че поведението е било извършено при друго ръководство на ФБР, месеци преди сегашният директор Кристофър Рей да заеме ръководния пост. То също така заяви, че вече е предприело десетки коригиращи мерки, целящи да предотвратят повторното възникване на същите проблеми.

Мерките включват стъпки, които имат за цел да гарантират точността на заявленията, които ФБР подава в тайния съд за наблюдение, когато иска да подслушва комуникациите на заподозрени шпиони и терористи. Например, според ФБР, агентите вече трябва да предоставят повече информация, включително да идентифицират и разкриват доказателства, които биха могли да оборят предположението им, че съществува вероятна причина за наблюдение.

Освен това ФБР работи за подобряване на надзора на поверителните човешки източници.

Election 2024 Trump 23129833288156 Бившият президент Доналд Тръмп говори на конгреса на Националната оръжейна асоциация в Индианаполис, 14 април 2023 г. Снимка: AP

В писмо до Дърам Бюрото изразява увереност, че ако тези мерки са били предприети през 2016 г., "пропуските, описани в доклада Ви, никога не биха се случили". В отделно изявление се казва, че докладът "засилва важността на това да се гарантира, че ФБР продължава да върши работата си със строгостта, обективността и професионализма, които американският народ заслужава и с право очаква".

Различно ли е било отношението към кампанията на Клинтън?

"Да", твърди Дърам. Той отбелязва, че през 2016 г. ФБР е разследвало и твърденията в книгата "Клинтън кеш", чийто автор е консервативен писател, който твърди, че чужди правителства са превеждали пари на фондация "Клинтън" в замяна на достъп. Както Хилъри Клинтън, кандидатът за президент на Демократическата партия, така и бившият президент Бил Клинтън отдавна отричат да са извършили каквото и да било нарушение.

ФБР определи проверките си, свързани с "Клинтън кеш", като "предварителни разследвания", каза Дърам.

Но разследването за Русия на Тръмп, каза той, "веднага е започнало като пълно разследване, въпреки факта, че по същия начин е било основано на непроверена информация от слухове".

Bill Clinton And Hillary Clinton In Conversation 23126854796861 Бил Клинтън и Хилари Клинтън в разговор с Дейвид Рубенщайн в 92nd Street Y в четвъртък, 4 май 2023 г., в Ню Йорк. Снимка: AP

Той твърди, че ФБР е проявило предпазливост по отношение на евентуално влияние върху кампанията на Хилъри Клинтън, каквато не е проявило за кампанията на Тръмп.

За да подчертае тезата си, цитира някои от текстовите съобщения между бившите служители на ФБР Питър Стързок и Лиза Пейдж, чиято частно изразена неприязън към Тръмп отдавна се сочи като доказателство за пристрастност.

"И още нещо: (Клинтън) може да бъде нашият следващ президент" - твърди се, че Пейдж е писал на Стързок. "Последното нещо, от което се нуждаеш, е да влезеш там готов за битка. Мислиш ли, че тя ще си спомни или ще се загрижи, че това е бил Департаментът на правосъдието или ФБР?"

 

Битката в Конгреса става все по-ожесточена

Докладът на Дърам е поредният удар по ФБР, което се опитва да убеди Конгреса, че е отговорен стопанин на разузнавателна информация.

Законодателите започват да обсъждат дали да подновят американската програма за наблюдение, която обхваща огромни масиви от имейли и телефонни разговори на чужденци. Срокът на действие на програмата, разрешена от раздел 702 от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване, изтича в края на тази година.

В доклада на Дърам се обръща внимание на грешки, които републиканците вече посочиха като причина за преразглеждане на раздел 702. ФБР не е използвало раздел 702 при наблюдението на Пейдж. Но пропуските му пред основния съд за наблюдение отдавна предизвикват недоволството на републиканците, които сигнализират, че няма да подновят раздел 702 без промени, насочени към ФБР.

"От съществено значение е Конгресът да кодифицира ясни предпазни мерки, които да предотвратят бъдещи злоупотреби от страна на ФБР и да възстановят доверието на обществото в нашите правоприлагащи институции", заяви в изявление републиканецът от Охайо Майк Търнър, който председателства комисията по разузнаване в Камарата на представителите.

Същевременно значителен брой демократи искат отделно да се ограничат случаите, в които ФБР може да търси данни за чуждестранно наблюдение, събрани съгласно член 702.

 

Кой е Джон Дърам?

Дърам е прекарал десетилетия като прокурор в Министерството на правосъдието, като в миналото е водил разследвания на "уютните" отношения на ФБР с мафиоти в Бостън и на унищожаването от ЦРУ на видеокасети с тежки разпити на лица, подложени на тероризъм.

През 2019 г. той беше назначен да разследва потенциални нарушения от страна на американски държавни служители, докато те са проучвали руската намеса в изборите през 2016 г. и дали е имало незаконна координация между Кремъл и президентската кампания на Тръмп.

Trump Russia Probe 23135712194498 Специалният съветник Джон Дърам, прокурорът, назначен да разследва потенциални правителствени нарушения в първите дни на разследването "Тръмп-Русия", напуска федералния съд във Вашингтон, 16 май 2022 г. Снимка: AP

Въпреки оскъдните резултати - едно признаване на вина и две оправдателни присъди, които не успяха да оправдаят очакванията на Тръмп, Дърам продължи работата си и в администрацията на Байдън, което се случи отчасти благодарение на това, че Уилям Бар назначи Дърам за специален съветник в Министерството на правосъдието. Което се случи малко преди оставката на Бар като главен прокурор през 2020 г.


Какви наказателни дела са били повдигнати и какъв е бил резултатът от тях?

По време на мандата си Дърам повдига три обвинения, но само едно от тях завършва с присъда.

Бившият адвокат на ФБР Кевин Клайнсмит се призна за виновен през 2020 г., че е променил имейл, свързан с наблюдението на бивш сътрудник на кампанията на Тръмп. Той е получил условна присъда.

Но две други дела, и двете свързани с предполагаеми неверни изявления пред ФБР, завършиха с оправдателни присъди на съдебните заседатели.

Майкъл Съсман, адвокат на кампанията на Хилъри Клинтън, беше признат за невинен в това, че е излъгал ФБР по време на среща, на която е представил информация за компютърни данни, които ФБР е искало да разследва. Друго съдебно жури оправда Игор Данченко, руско-американски анализатор, по обвиненията, че е излъгал ФБР за ролята си в създаването на дискредитираното досие за Тръмп.


Какво следва?

Реакцията на републиканците в Конгреса не отнема много време. Републиканецът Джим Джордан, който председателства Комисията по правосъдие в Камарата на представителите, заяви, че е поканил Дърам да свидетелства на Капитолийския хълм следващата седмица. Тръмп също се опита да се възползва от доклада, като в публикация в социалната си платформа "Истината" заяви наново, че докладът на Дърам е открил "Престъплението на века" и нарече разследването на Русия "Измама на демократите".

Пред FOXNews Digital Тръмп заяви, че бившият директор на ФБР Джеймс Коми и демократите трябва да бъдат държани отговорни за това, че са прекарали години в разследване на предполагаем сговор между Тръмп и Русия, след доклада на Дърам.

"Аз, и което е много по-важно, американската общественост сме жертви на този дългогодишен и предателски фарс, започнат от демократите. Трябва да се плати висока цена за това, че страната ни премина през това", казва Тръмп.

Въпреки че ФБР твърди, че вече е предприело някои стъпки за справяне с проблемите, посочени в доклада, Дърам заяви, че е възможно да са необходими още реформи. Една от идеите, каза той, е да се осигури допълнителен контрол на политически чувствителните разследвания, като се определи служител, който да отговаря за оспорването на предприетите стъпки в рамките на дадено разследване.

Най-четени