Свят

Рон Десантис излиза срещу Тръмп в надпреварата за президент на САЩ

От Euronews България Euronews България
Ron Desantis AP Снимка: AP

Губернаторът на Флорида Рон Десантис очаквано ще се включи в надпреварата за президентските избори в САЩ през 2024 г. Това вероятно ще се случи официално другата седмица, съобщи БТА с позоваване на добре осведомени източници на Ройтерс.

Десантис вероятно ще подаде документите за издигане на кандидатурата си на 25 май, за да съвпадне събитието с дарителска среща в Маями. Официалното, същинско начало на кампанията му за номинация в Републиканската партия ще бъде поставено на 29 май, казва един от източниците. Друг добавя, че в текста на поканата към дарителите за срещата на 25 май се казва, че те ще бъдат впрегнати „в работа“ - очевиден намек за събиране на средства за Десантис.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече е офицален кандидат и има убедителна преднина в първичната надпревара за определянето на кандидата на Републиканската партия, припомня БТА.

Слуховете обаче отдавна „номинират“ младата надежда Десантис, а според наблюдателите той може да се окаже най-голямата заплаха за Тръмп, който в последните седмици засили политическите атаки срещу губернатора на Флорида.

Междувременно той успя да се наложи в една от основните си битки и от вчера в неговия щат на транссексуалните непълнолетни ще бъде забранено лечение с хормонални препарати и операции за смяна на пола, съобщи AP. Това, заедно с психотерапията, са основните средства за лечение на т. нар. полова дисфория. Според Десантис и поддържащите го медицински служители обаче те са недоказани и могат да бъдат вредни.

Новите правила, финализирани от медицинския борд на Флорида, влизат в сила след седмица, а дотогава ще бъдат обект на обществено обсъждане.

Ограниченията за траннсексуалните присъстват често в политическите речи на Рон Десантис срещу либералните идеологии. Според други медици и специалисти по психично здраве обаче тези лечения са не просто безопасни, но и полезни. Федерални здравни служители определят грижите за утвърждаване на пола като изключително важни за здравето и благосъстоянието на транссексуалните деца и юноши.

Конкретно новият ред забранява на лекарите да предписват блокиращи пубертета хормонални терапии, на хормонални антагонисти за лечение на полова дисфория, както и операциите за смяна на пола или промяна на половите белези.

По-рано тази година здравните служители на Флорида забраниха застрахователното покритие на държавната програма Medicaid за лечение на полова дисфория и обявиха, че то не е доказано безопасно или ефективно. Щатът също така влезе в конфликт с федерални здравни служители, застъпници на леченията.

По повод тази полемика миналата година Американската медицинска асоциация излезе с писмо, в което призова губернаторите да блокират всяко законодателство, забраняващо лечението, наричайки подобни действия "опасна намеса в медицинската практика".