Свят

Бивш губернатор ще се състезава с Тръмп за номинация на републиканците

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Бившият губернатор на Арканзас Ейса Хътчинсън обяви кандидатурата си за номинация на Републиканската партия за президентските избори през 2024г. В интервю за Ей Би Си той коментира, че според него Доналд Тръмп трябва да се оттегли от надпреварата заради обвиненията, които му отправи прокуратурата в Манхатън.

Адвокатът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че клиентът му се "подготвя за битка" преди насроченото за вторник съдебно заседание в Ню Йорк. Тръмп е обвиняем заради предлагането на подкуп на порноактрисата Сторми Даниълс през 2016 г. Казусът е исторически, защото Тръмп е първият бивш или настоящ държавен глава на САЩ с повдигнати обвинения.

Събитията предизвикаха вълна от негативни реакции дори сред редиците на Републиканците. Бившият губернатор на Арканзас Ейса Хътчинсън обяви кандидатурата си за номинация на партията за президентските избори през 2024г. И в интервю за Ей Би Си той коментира, че според него Доналд Тръмп трябва да се оттегли от надпреварата:

Смятам, че трябва, да. Преди всичко, поста на държавен глава е по-важен от самата личност. В името на президентската институция смятам, че това е твърде голямо странично шоу и отвличане на вниманието. Той трябва да може да се концентрира върху процеса си. Да не забравяме и презумпцията за невинност.

Ейса Хътчинсън, бивш губернатор на Арканзас

Хътчинсън е първият републиканец, който се включва в надпреварата, откакто Тръмп стана единственият бивш президент на САЩ, срещу когото са повдигнати обвинения. Други, които критикуваха милиардера, включително бившият губернатор на Мериленд Лари Хоган, се отказаха от кампания, усещайки трудността да надделеят в първични избори.