Свят

„Като атаката срещу Пърл Харбър“: Какви са реакциите в САЩ след обвинението на Тръмп?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист
Donald Trump AP (1) Снимка: AP, архив

Повдигането на обвинения срещу 45-я президент на САЩ Доналд Тръмп е исторически акт, който няма прецедент в историята на страната. Съдебно жури от Ню Йорк реши, че магнатът трябва да отговаря за подкупване на бивша порноактриса да не разгласява за тяхна връзка. Американците се разделиха на две, като линията изправя едни срещу други противници и поддръжници на Тръмп, както и демократи и републиканци.

Свидетели сме на американска история. Това е първият път, в който бивш президент е обвинен в престъпление. Безпрецедентен акт. Въпросът е ще има ли и други прокурори в страната, като специалния прокурор Джак Смит или окръжния прокурор на Атланта Фани Уилис, които ще последват примера и ще обвинят Доналд Тръмп в по-тежки престъпления.

Нийма Рахмани – бивш федерален прокурор

Обвинителният акт въвежда местна окръжна прокуратура в сърцето на националната президентска надпревара и поставя началото на наказателно производство в град, който бившият президент от десетилетия нарича дом – Ню Йорк. Прокуратурата е информирала адвокатите на Тръмп, че той трябва да се яви в съда във вторник, 4 април.

Обвинението срещу бившия президент Доналд Джон Тръмп е без прецедент. Агенцията пусна новина светкавица. Моментът е важен като атаката срещу Пърл Харбър. Наследникът на Тръмп, президентът Джо Байдън реши да запази мълчание по тази тема. Това също е много рядко, но говори красноречиво за случващото се в страната като цяло. Байдън иска да претегли всички обстоятелства преди да вземе отношение. Но по отношение на политически въпроси, Белият дом винаги се е държал настрана.

Джош Боук, редактор в Асошиейтед прес

След излизането на новината за обвиненията, поддръжници на Тръмп излязоха в Ню Йорк и Палм Бийч, Флорида, където се намира неговата резиденция, и изразиха подкрепата си.

„Подкрепям Доналд Тръмп и кандидатурата му за президент. Искам хората да разберат, че това е американски проблем. Издига се над това дали сте демократ, или републиканец, или смятате Джо Байдън за компетентен или не. Ако не отстояваме това, което е правилно, тогава не сме по-добри от Венецуела, Куба или Афганистан“, казва Джон Скиадъс – жител на Ню Йорк.

Тръмп твърди, че не е извършил престъпление и определи съдебното решение като „политическо преследване“.