Свят

В очакване на арест, републиканците заявиха ясна подкрепа за Тръмп

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Подкрепа за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп от неговата Републиканска партия. В събота Тръмп написа в социалните си мрежи, че ще бъде арестуван във вторник и призова поддръжниците си да излязат на протести. Републиканците определиха случващото се като политически мотивирано. Повод за евентуалния арест на Тръмп е даването на пари преди изборите през 2016 г. за запазване на мълчание относно любовна афера. Бившият вицепрезидент Майк Пенс коментира случващото се пред Ей Би Си.

 

Изненадан съм от идеята да се повдигне обвинение на бивш президент на САЩ в момент, когато в Ню Йорк има вълна от престъпления. Фактът, че прокурорът на Манхатън смята, че повдигането на обвинение срещу президента Тръмп е негов основен приоритет, казва всичко, което трябва да се знае за радикалната левица в тази страна. Тук просто се усеща, че става дума за политически натоварено обвинение.

Майк Пенс, бивш вицепрезидент

Органите на реда в Ню Йорк се готвят за евентуална ескалация на напрежението, ако Тръмп се яви в съда за повдигане на обвинения. Представители на Демократическата партия изразиха притеснения от призива на Тръмп за протести. Сенатор Елизабет Уорън посочи, че „никой не е над закона“ и че трябва да се позволи на разследването да продължи. Ако бъде обвинен, Тръмп ще изпадне в неудобна ситуация с оглед на това, че вече е в надпреварата за номинацията на републиканците за изборите за президент през 2024 г.