Свят

Повдигнаха обвинение на Тръмп за подкупване на порноактриса

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

Доналд Тръмп е обвинен за плащане на порноактрисата Сторми Даниълс в замяна на мълчанието й за интимна връзка с него през 2006 г. Тръмп обяви, че е невинен и нарече обвиненията „политическо преследване и намеса в президентските избори“ през 2024 г.

Съдебно жури в Манхатън повдигна обвинения срещу Доналд Тръмп по разследване за платени от него пари в замяна на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс. По този начин Тръмп се превръща в първия бивш американски президент, на когото са повдигнати обвинения за криминално престъпление, макар че той не крие намеренията си да се кандидатира още веднъж за Белия дом.

Обвиненията, базиращи се на разследване, водено от окръжния прокурор на Манхатън, демократа Алвин Браг, може да променят хода на предизборната надпревара, отбелязва Ройтерс. Неговият адвокат съобщи, че е бил уведомен за обвиненията.

Тръмп разкритикува остро повдигнатите му обвинения от съд в Ню Йорк, наричайки ги „политическо преследване и намеса в президентските избори“ през 2024 г.

Той обвини демократите, че са скалъпили обвинението за криминално престъпление - първо подобно за бивш президент на САЩ – обвинявайки ги, че са "обсебени" от идеята "да бъдат Тръмп".

„Те направиха немислимото, те обвиниха напълно невинен човек и извършиха брутална намеса в изборите“, каза републиканецът бизнесмен в пространно изявление. И увери, че този „лов на вещици“ ще се обърне „с цялата си сила“ срещу президента демократ Джо Байдън“.

Свиканото от прокурора Браг съдебно жури започна през януари да изслушва доказателства за ролята на Тръмп в подкупването на Даниълс броени дни преди президентските избори през 2016 г., които републиканецът спечели. Даниълс, която е известна порноактриса и режисьор, заяви, че е получила парите в замяна на това да не разгласява, че е имала сексуален контакт с Тръмп през 2006 г.