Общество

Проф. Пимпирев: Догодина ще имаме модерна българска лаборатория на Антарктида

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Приключи 31-та българска антарктическа експедиция. За първи път пътуването към българската база на остров Ливингстън беше с български кораб – „Св. Св. Кирил и Методий“. Корабът напусна в началото на месец март и се очаква да акостира на българското пристанище в края на този месец. За експедицията на ледения континент разговаряхме в студиото на PrimeTime с българския учен и полярен изследовател проф. Христо Пимпирев.

„Ние действително бяхме антарктически стопаджии. В продължение на 30 години разчитахме на благоволението на други нации да ни вземат, както стопаджията или ще спре колата да се качи някой или не. Същото беше и с нас и винаги сме треперили до последния момент дали ще имаме експедиция или не“, разказа проф. Пимпирев.

Много сме щастливи, че имахме такива приятелски нации, които ни помагаха 30 години. Преди всичко това са нашите съседи по база – испанците, които имат два кораба за изследване на Антарктида. Това са също бразилците, чилийците, аржентийците, уругвайците – кой ли не сме използвали да провеждаме нашите експедиции.

„Дойде момента да докажем наистина, че ние сме освен антарктическа, но и морска държава, тъй като научноизследователски български кораб, пък камо ли той военен, досега не е плавал в световния океан. Това е първият в света военен научноизследователски кораб, който плава в световния океан с български екипаж и достигна до Антарктида“, посочи проф. Пимпирев.

Той благодари на екипажа на кораба за добре свършената работа. По неговите думи вече са поставени основите на българската лаборатория.

Този сезон се лееше бетон. Догодина предстои да бъде затворена със специални студоустойчиви панели. В края на следващата експедиция, която ще приключи март 2024 г., вече трябва да имаме една почти построена, модерна научноизследователска лаборатория, която ще вдигне нашата наука на много високо ниво, защото там се правят едни от най-важните открития за световната наука.

Проф. Пимпирев обясни, че на Антарктида се правят множество изследвания на световния океан.

„В акваторията на българската база се спускаше един специален уред, който вземаше проби от седиментите, утайките на дъното, заедно с животинския свят, който има там. Това са ендемични животни, които живеят на 0-1 градуса. От тях се вадят субстанции, които се използват за нови лекарства. Преди 10 години чилийците патентоваха едно лекарство против рака именно от подобни субстанции от Антарктида“, обясни професорът.

Той добави, че се правят изследвания и на глобалното затопляне.

Проф. Пимпирев отбеляза, че на ледения континент има залежи на много редки метали, мед и др.

Романтичните години на българската база свършиха, именно с идването на интернет. Даже ние забранихме, когато се храним, да се ползват мобилни телефони. Тоест, когато седнем всички на масата, мобилните телефони се изключват, защото ти нямаш контакт със своите колеги.

„Антактида не е докосната от антропогенното замърсяване. Този континент е като друга планета. Действително, когато си там, в своя кратък човешки живот ти отиваш на друга планета, което е много по-лесно, отколкото да чакаш да отидеш на друга планета с космически кораб. С нашия кораб „Св. св. Кирил и Методий“ може да отидеш на друга планета, която е Антарктида, която е на земята“, каза още проф. Пимпирев.

Там хората живеят задружно, помагат си, няма завист и омраза. Там е като общество от бъдещето, посочи изследователят.

„Там хората се обичат. Нека да се обичаме, не да се мразим и вторачваме в политиката и как да направим мръсно на другия. Обичайте се и тогава и светът ще по-хубав“, посъветва проф. Пимпирев.

Целия разговор вижте във видеото.


А как изглежда българският антарктически кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отвътре може да разберете от поредицата на Живко Константинов „Ела в“: