Ела в...

„Ела“ на българския антарктически кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (част 3)

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Докато корабът прекосява Атлантика на летище София се събира следващата група от полярни изследователи, логистици, строители, лекар и журналисти. От летище София те поемат към аржентинската столица Буенос Айрес, а след това до едно от най-големите пристанища в Аржентина – Мар дел Плата.

Там групата ще се качи на кораба, за да продължи плаването към остров Ливингстън. Всички са нямат търпение за тръгнат към далечния юг. Багажите са стегнати. Бидоните са пълни с апаратура, техника, провизии, дрехи. И винаги привличат погледите на останалите пътници, които се чудят да не би случайно някой да е помъкнал киселото зеле към края на света.

На летище София голямата група антарктици изпраща ръководителят на 31-та българска антарктическа експедиция професор Христо Пимпирев. Предстои полет до Рим, а оттам презокеански 14-часов полет до аржентинската столица Буенос Айрес. За градът на чистия въздух ще отделя специално внимание съвсем скоро и ще ви разкажа за забележителностите му подробно в няколко епизода. А сега се качваме на автобуса, защото ни престои 6-7 часа път до най-големия морски курорт Мар дел Плата. Идеята е да изпреварим кораба и да го посрещнем при влизане в пристанището. Докато чакаме се отправяме на обиколка на града, за да го разгледаме. Гледайте третата част на поредицата, посветена на пътуването на кораба "Св. св. Кирил и Методий" до Антарктика!

Целия епизод вижте във видеото.