Свят

Живко Константинов: Гордост за България е, че наш кораб достигна до Антарктика

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Мисията до Антарктида беше историческа, защото нашата малка страна в кавички вече има собствен кораб. Много малко страни в света могат да си позволят нещо подобно. Вече българските полярници няма да бъдат стопаджии.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria колегата ни Живко Константинов, който беше за пети път на мисия на Антарктида.

Сега вече става много по-бързо, няма го онова чакане на испанци, чилийци, аржентинци, които да закарат мисията ни. Но най-хубавото е, че и ние можем вече да помагаме на тези, които до този момент са ни помагали. Това е гордост.

Пътуването беше уникално. Качихме от Мар дел Плата, това е третото по големина пристанище в Аржентина и най-големият морски курорт в страната.

Това ми е петият път на Антарктида, но не е в последователни години, а през интервали. За тези пет посещения виждам наистина драстична промяна в топенето на ледниците. Много ледници изчезнаха. Хората, които не вярват в глобалното затопляне могат да отидат и да видят какво се случва там.

 

Тази година има много нови проекти, които ще видим в моето предаване, което се излъчва всяка събота и неделя от 12:45 по Euronews Bulgaria. Ще проследим пътуването с кораба, ще запозная зрителите с екипажа, с историята на всеки един от тях.

Там сега е лято. Имаше дни с температури под нулата, но студът в София се усеща много по-вече отколкото на Антарктида. Слънцето там е много по-силно заради отражението от ледниците.

Проф. Пимпирев казва, че Антарктида е бялата любовница. Това не е случайно – така се влюбваш в този континент, че искаш отново и отново да се върнеш.

Вижте цялото интервю във видеото.