Ела в...

„Ела“ на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Една мечта е на път да се превърне в реалност. Мечтата на доайена на Българския антарктически институт, антарктик номер едно на България – професор Христо Пимпирев.

Притежаването на научноизследователски кораб е исторически момент за България, тъй като за първи път страната ни ще има собствен превоз до ледения континент. С това се слага край на антарктическото стопаджийство. Заради липсата на собствен превоз досега българските полярници пътуваха на стоп, като разчитаха на чужда помощ. Но как се стигна до тук?

Датата е 27 декември, 2022 година. Стефановден. Българският военен научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ се готви да отплава от морската ни гара във Варна.

Корабът е дълъг 67 метра и половина, широк е близо 17 метра. Към момента „Св. св. Кирил и Методий“ е най-големият български кораб, причислен към военноморския флот на страната. Капитан на кораба е капитан II ранг Николай Данаилов. Екипажът се състои от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище.

Капитан на кораба е капитан II ранг Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище. Плаването ще продължи около 4 месеца, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън, където се намира българската база „Св. Климент Охридски“.

„Св. св. Кирил и Методий“ е построен като спомагателен кораб през 1984-та година в доковете на корабостроителницата във Флекефьор, Норвегия. По-късно е придобит от руска компания. Преоборудван е с идеята да бъде използван за строителството на газопровода „Южен поток“. С години стои на кей на пристанището във Варна. През 2021-ва, няколко години след прекратяването на проекта „Южен поток“, руският собственик на кораба го продава чрез обществена поръчка на консорциума „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски и научноизследователски кораб“, в който участват Висшето военноморско училище във Варна, Софийският университет и Българският антарктически институт. На официална церемония във Варна на 27 юли 2021-ва кръстница на кораба става номинираната за "Оскар" българска актриса - Мария Бакалова.