Ела в...

„Ела“ на българския антарктически кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (част 4)

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

След 39 дни на плаване българският научноизследователски кораб акостира на пристанището в най-големия морски курорт Мар дел плата в Аржентина. Това е втора междинна спирка на кораба по пътя му към полярната ни база на остров Ливингстън, Антарктика.

„Св. св. Кирил и Методий“ посрещнаха военнослужещи от Военноморските сили на Аржентина, флотилен адмирал проф. Боян Медникаров – началник на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна, Стоян Михайлов, посланик на България в Аржентина, както и контраадмирал Марсело Тарапов, генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина и участник в 12 полярни експедиции до Антарктида. На пристанището корабът зареди вода и гориво. Хранителни продукти и провизии. А на него се качиха всички научни изследователи, логистици и строители, сред които и нашият екип.

Време е да потеглим към открития океан. Посоката е ясна – право към остров Ливингстън, Антарктика. Предстоят ни десетина дни без грам земя наоколо. Само океанът, вълните, вятърът и ние. Гледайте четвъртата част на поредицата, посветена на пътуването на кораба "Св. св. Кирил и Методий" до Антарктика!

Целия епизод вижте във видеото.