Икономика

Николай Василев: Половината инфлация е привнесена, другата си е наш принос

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Като има голяма инфлация конкретно на хранителните стоки, логично е много от хората да намалят своето потребление. Прогнозата ми е, че поне тази година инфлацията ще намалее. Според мен инфлацията ще падне на едноцифренно число след определен брой месеци.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Николай Василев – бивш вицепремиер и министър на икономиката.

Половината от инфлацията при нас е външен феномен – цените на енергията, горивата, суровините по света. Втората половина е благодарение на нашия принос - екстравагантната разхитителна бюджетна политика и необезпечен бърз ръст на доходите. Тук нямам критика към частния сектор, а повече към публичния.

Не е възможно да харчим необезпечено и да няма инфлация. Ако не се обърне тази бюджетна политика няма как да намалим инфлацията, подчерта Василев.

Демографията, опазване на границите, превъоръжаване на армията – това трябва да са приоритетите в бюджета според Василев.

Ние изхарчихме 10 млрд. лв. за ток, което е повече от целия бюджет на държавата по времето на Иван Костов.

„Ако построим всички магистрали и други инфраструктурни проекти на концесия, а не с бюджетни пари и направим съкращение на държавната администрация, които май не са се случвали от времето на Тройната коалиция – ето ви много милиарди, с които няма нужда да спестяваме от нищо друго“, заяви бившият икономически министър.

Според него има голям хаос и безхаберие, с които се управлява държавата в последните години.

Икономистът не вижда проблем със сайта, обявен от правителството за наблюдение на цените на хранителните продукти. По думите на Василев обаче нито едно от последните четири служебни и едно редовно правителство не са се занимавали със сериозните проблеми в България.

„Надявам се, че ще има правителство, но като гледам как се карат и мразят политиците, не съм сигурен“, каза още бившият вицепремиер.

Целия разговор вижте във видеото.