В детайли

Лъжите на войната

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер
The Year Of War 033 Снимка: AP

"По време на война истината е толкова ценна, че винаги трябва да бъде придружавана от телохранител срещу лъжи."

- Уинстън С. Чърчил

 

Отбелязваме една година от нахлуването на Русия в Украйна. И макар информацията за точния брой убити да е прекалено противоречива, можем да заявим със сигурност- преди 365 дни стотици цивилни и хиляди военни бяха живи.

Въпреки че развоят на битките зависи от мощните танкове, оръжия и снаражения, има голяма опасност войната да бъде спечелена от друго, по-масово поразяващо и по-невидимо оръжие. То завладява и контролира съзнанията и се превръща в „актив“, който би могъл да бъде задействан всякога и използван винаги в нечий интерес.

Така е на всяка война. Така е и сега.

Русия води войната не само на бойното поле. Но и далеч от него. Не само срещу Украйна. Но и срещу света, който наричаме цивилизован и демократичен. Предприела е мащабна офанзива в социалните мрежи, където благодарение на хиляди тролове и добра организация създава фалшиви новини и ги разпространява с ефекта на доминото.

Ето някои от най-драстичните лъжи, с които обществата бяха засипани от началото на войната:

Володимир Зеленски- наркотици, дийпфейк* и още нещо

Още с първите ракетни удари по територията на Украйна президентът на страната Володимир Зеленски сподели видеоклип, в който твърдо заявява, че няма намерение да напуска родината си. И че „Русия няма да спечели тази война“. С това отключи „вдъхновение“ за вълна от дезинформации. Според някои Зеленски е избягал от Киев и имитира присъствие там с използването на така наречения зелен екран за видеата си.

През март 2022 г. пък украинският президент стана обект на диипфейк видеоклип, който с помощта на изкуствен интелект създава илюзията, че Зеленски насърчава армията и съгражданите си да се предадат на руските сили.

С хода на времето обвиненията срещу украинския президент ставаха все по-разнообразни. Модифицирани видеоклипове с неприкритата цел да го дискредитират се разпространяваха интензивно от проруски акаунти в социалните мрежи. В един от тези подправени видеоклипове се твърди, че на бюрото на Зеленски има „купища кокаин“. Това обвинение бе „гарнитурата“ към друго добре дирижирано твърдение, че Зеленски е наркоман.

Разбира се, няма как да знаем със сигурност какви субстанции употребява този или онзи лидер. Фактите обаче сочат, че до момента няма нито едно доказателство в подкрепа на „наркоманските“ етикети, залепени на Володимир Зеленски през последната година.

Бежанците, концлагерите и „запаленият“ руски флаг

След пълномащабната война на Владимир Путин в Украйна милиони украинци напуснаха домовете си в опит да се спасят. И макар вече да не са на украинска територия, те все още не са се измъкнали от капаните на руската пропаганда. И също станаха жертва на фалшивите новини:

В онлайн пространството интензивно се споделяше видеоклип, на който се твърдеше, че виждаме как украински бежанци са предизвикали пожар в жилище в Германия, докато са палили руското знаме. Проверка на фактите обаче показа, че въпросния видеоклип е видял бял свят, тоест онлайн свят, още в далечната 2013 г. И няма нищо общо с вълните от бягащи в опит да спасят живота си украинци.

Още една фалшива новина, тиражирана от много прокремълски потребители, обяви, че германското правителство е настанило украински бежанци в бивш нацистки концлагер. Става дума за мемориала „Заксенхаузен“, който в официално изявление отрече достоверността на „новината“.

Руски държавни медии обилно тиражираха данни от обществено проучване за нагласите на британските домакини, приели в домовете си украински бежанци. Твърдеше се, че 25% от жителите на Острова желаят гостите им да напуснат след шест месеца. Проучване има, но съвсем друго. То е направено през юли м. г. от Службата за национална статистика и в него са анкетирани над 7000 семейства, които са приели бягащи украинци в домовете си. Според резултатите 25% от запитаните са отговорили, че имат възможност да настанят бежанци за шест месеца или по-малко, докато 37% са отговорили, че са в готовност да приемат бежанци за една година и повече. Проучването изобщо не е изследвало каква част от домакините са били разочаровани и негативно настроени срещу гостите си.

Игра на нерви

В края на октомври 2022 г. Руското външно министерство разпространи снимка на Словенската агенция за радиоактивни отпадъци от 2010 година. Чрез нея бе обявено, че Украйна подготвя „мръсна бомба“. Снимката е придружена с думите, че "работите са в заключителния си етап". Няколко часа по-късно словенското правителство потвърди произхода на снимката, но опроверга твърденията на Москва и поясни, че фотографията е била използвана за чисто образователни цели.

„Изображението е използвано за професионални презентации за широката и заинтересованата общественост като обяснителен материал. На снимката са показани детектори за дим, които са обект на обща употреба“, написа словенското правителство в Twitter.

И макар да бе отправено уверение, че радиоактивните отпадъци се съхраняват безопасно от Словения и не са употребявани за създаването на украинска „мръсна бомба“, дезинформацията си свърши работата. Туитът на руското външно министерство достигна до стотици потребители в онлайн пространството.

Актриса? Или бременната Мариана Вишемирска от Мариупол

Не може да сте пропуснали снимката на бременната Мариана, окървавена и с рани по тялото си, бягаща от бомбардирания родилен дом в Мариупол. Кадърът обиколи социалните мрежи и предизвиква съчувствие и възмущение по целия свят. Но се оказа благодатна за авторите на фалшиви новини.

За пръв път появила се в прокремълски акаунт в Телеграм, версията, че кадърът на Асошиейтед прес е инсценировка, а бременната жена - актриса, мълниеносно започна да се споделя от руски потребители в онлайн пространството. Руски дипломати и държавни медии мигом припознаха този наратив. Това е и моментът, в който Мариана започва да получава заплашителни съобщения и закани за убийство. В интервю за BBC Вишемирска коментира цялата история с думите, че „снимката ми бе използвана за разпространение на лъжи относно войната“.

 

Дезинформацията невинаги е с руски произход

В по-голяма или в по-малка степен дезинформацията е в „услуга“ не само на руската пропаганда. В началото на септември 2022 г. тайна проамериканска пропагандна кампания бе разкрита и впоследствие свалена от социалните мрежи. Изобличаването е в резултат на задълбочен анализ на Graphika и Stanford Internet Observatory. Те разкриват съществуването на десетки акаунти, функцията на които е била популяризиране на интересите на САЩ извън пределите на страната. Противопоставянето с Иран и Китай е бил водещ наратив. Сред другите основни послания са били призиви за борба с екстремизма и насърчаване на прозападната външна политика, а в последно време и съдържание, критикуващо руската война в Украйна.

Таргетираната аудитория е била основно Близкия изток и Централна Азия, като внушенията са се правили на множество езици. Колкото до методите, с които това се е случвало, „дежурните“ такива са били налице и тук, а именно пропаганда чрез създаване на фалшиви акаунти и фалшиви снимки чрез функциите на изкуствения интелект.

Не е ясно кой/кои стоят зад тази кампания. Twitter твърди, че държавите на произход са Обединеното Кралство и САЩ.

И макар кампанията да е имала ограничен успех, съдейки по малкия брой лайкове и споделяния, тя е доказателство, че „играта“ за умовете ни се води на всички фронтове. А гласът ни е продукт, изложен на търг.

Има голямо значение обаче кой стои зад подобни „аукциони“ – отделни заинтересовани групи, страни и компании, или цели правителства.

Фалшивите новини, дезинформациите, пропагандата са един от най-силните инструменти, с които всеки военен конфликт си служи. Инвестицията в манипулиране на общественото мнение никога не е „на загуба“. Доказателство и най-добър учител в това отношение е историята.

 

Да върнем лентата няколко десетилетия назад до 1933 г.

На 14 март същата година Йозеф Гьобелс оглавява длъжността министър на пропагандата и просвещението в нацистка Германия. Въпросната институция се състои от няколко отдела, сред които обществено здраве, младеж и раса, национална и чуждестранна преса, цензура - не само в киното, а в цялата сфера на изкуството, както и подразделение със специалната задача да „защитава“ гражданите от контрапропагандата, възникнала на територията на страната или извън нея.

Бащата на пропагандата - прякор, за чието придобиване Гьобелс няма нужда от много време, окуражава създаването на филми с нацистки уклон и подсъзнателни послания, които влияят на зрителите. Основната функция на киното по онова време е да героизира Фюрера и представата за съвършената нация, на чиято Хитлер е начело. Идеи и възгледи в противоречие на официалния наратив са не само недопустими, но и наказуеми. Сходна е ситуацията, що се отнася до художествената литература и изобразителното изкуство. Създадена е комисия за цензуриране на книги, която одобрява творбите и съответно тяхното преиздаване. Или цензурира други, включвайки ги в своеобразен забранителен списък. Някои заглавия са били горени публично.

Гьобелс е изпитвал особено силен интерес и към радиото. По повод рождения си ден през 1938 г. раздава безплатни радиоприемници на населението. Постепенното поемане на контрола над всички радиостанции в страната има крайна (реализирана) цел: през юли 1934 г. всички те попадат под регулацията на германското национално радиоразпръскване.

Ключови обществени места пък, включително учебни заведения и фабрики, са били оборудвани с високоговорители, за да има всеки гражданин възможността моментално да чуе нестихващите пропагандни слова на режима. Стъпка по стъпка става подсъдно и слушането на чуждестранни радиостанции. По официални данни чрез разполагане на високоговорители и абсолютното превземане на радиото, на  80 милиона души им е била отнето правото да разсъждават самостоятелно и независимо.

 

Отново връщаме лентата в наши дни

При откриване на център за анализ и споделяне на информация в Брюксел в началото на февруари 2023 г., върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел не се поколеба да сравни руската хибридна пропаганда с тази на Гьобелс. И повече.

"Гьобелс не е разполагал с интернет и с инструментите на социалните медии. Днес хората, които се държат като него и казват лъжите хиляда пъти, имат мощния капацитет за тяхната мултипликация. Тя достига до всеки и навсякъде със скоростта на светлината", заяви Борел.

В допълнение той обяви, че има доказателства за 15 000 случая на дезинформация на територията на ЕС от 2015 г. насам, а по-голямата част от нея е с руски корени.

В опит да се бори с нея ЕС предприема редица мерки, сред които разполагане на експерти по киберсигурността в офисите на съюза по целия свят и разработване на подобрена оперативна база данни, чрез която европейските страни да кооперират по-успешно.

"Битката за наратива започна най-малкото с пандемията, а днес едно е ясно: тази война се води не само на бойното поле от войниците, но и в информационното пространство, където се опитваме да спечелим сърцата и умовете на хората", казва още Борел.

Втората световна война е показателен пример за силата на контрола над човешкото съзнание. Неслучайно този „инструмент“ се използва навсякъде, където избухне военно действие, конфликтна ситуация или дори при водене на преговори. Гласът на всеки човек е важен, а ако е „изигран“ в полза на някого, е още по-важен.

 

Образование в бедствие

„Дезинформацията не би имала същият обхват, ако не се изграждаше въз основа на недоволството и проблемите на нашите демократични общества, които не се справят особено добре в момента“, смята Софи Верите, изследовател в Института по сигурност и международни въпроси към Лайденския университет

Индексът на медийната грамотност на Институт „Отворено общество“ показва, че българите са най-податливи на фалшиви новини в сравнение с другите европейски нации. Причините за това са много и все различни. (Не)качественото образованието и (не)свободата на медиите са сред тях. По същество обаче дезинформацията може да достигне до нас и без тези „спомагащи“ фактори. Отличителна характеристика на пропагандата е, че таргетираната аудитория е добре опозната, страховете и несигурността на хората са изведени на преден план и се употребяват безжалостно.

Те са най-прекият път до превръщането на хората в актив.

*Дийпфейк (deepfake) – термин, придобил популярност като синоним на тежко фалшифицирана информация

Най-четени