Европа

Русия продължава да обстрелва ключова инфраструктура в Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
APTOPIX Russia Ukraine War 23036516591635 Снимка: АР

Руските сили през уикенда продължиха да обстрелват украински градове на фона на отчаяна офанзива за превземането на още територии в Източна Украйна, а украински служители казаха, че Москва се затруднява да разгърне мащабна офанзива там. Една 53-годишна жена беше убита, а друга ранена при руски обстрел срещу украинския град Никопол. Градът се намира на срещуположния бряг на река Днепър срещу Запорожката АЕЦ, която беше превзета от руските войски скоро след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година.

Във втория по големина украински град Харков един човек беше ранен, след като три руски ракети С-300 поразиха снощи инфраструктурни обекти в града.

Украинските сили са свалили снощи пет руски дрона - над частично окупираните Запорожска и Донецка област, съобщи украинската армия.

Жителите на Киев се събраха в манастира "Свети Михаил" в неделя, за да се помолят за здравето на войниците, докато в Донбас продължават тежките боеве.

 

Една година след пълномащабното нахлуване изпитвам съжаление за моите приятели и близки, които загинаха. За всички украински градове, които бяха разрушени, и, разбира се, омраза към нашия враг. Молим се за здравето на нашите войници, на нашите близки и за мира, независимостта и просперитета на Украйна, както беше преди инвазията

Иван Конзел, 47-годишен инженер от Киев

Москва се опитва да деморализира украинците, като ги оставя без отопление и вода през тежката зима.

В петък Русия започна 14-ия кръг от масирани удари по украински енергийни съоръжения и друга жизненоважна инфраструктура.

В източните, западните и южните региони бяха ударени инфраструктурни съоръжения с високо напрежение, което доведе до прекъсване на електрозахранването в някои райони.

Украинската енергийна компания "Укренерго" заяви, че ситуацията е "трудна, но контролируема", като добави, че са включени резервни мощности, за да се поддържат доставките на електроенергия, но отбеляза, че в някои райони ще продължи ограничаване на потреблението.

Ръководителят на украинския държавен ядрен оператор "Енергоатом" Петро Котин заяви в събота, че след ремонта на два ядрени реактора в енергийната система на страната ще постъпят повече електроенергия.