Euronews Primetime

Разнопосочни реакции след позицията на Радев за военната помощ за Украйна

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

По време на посещението си в Брюксел държавният глава Румен Радев беше критичен към политиката на ЕС спрямо войната в Украйна.

„Това е кръвопролитна война, както казах все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме гласовете на оръжия, чуваме призиви за победа без някой да може да дефинира каква е тази победа“, заяви той.

Президентът беше категоричен, че ако следващия пакет санкции съдържа и рестрикции към ядрената енергетиката, България ще наложи вето. Радев не е съгласен и с военната подкрепа.

„Служебното правителство изпълни решението на 48-то Народно събрание да се изпрати оръжия от резерва на българската армия. Надявам се правителството да прояви разум в бъдеще това да не се допуска“, каза президентът.

Думите на президента предизвикваха разнопосочни реакции сред политическите играчи. От ГЕРБ обвиниха останалите партии за подкрепата им към Радев на последните президентски избори и застанаха зад всички санкции.

„Радев си е такъв, каза Крим е руски, той си следва тази политика. Ако има санкции срещу ядрената енергетика да ги подкрепи като преди това да си построим инфраструктура“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бившите управляващи от ПП осъдиха думите на държавния глава и го обвиниха в умишлено разединение преди избори.

СХР Даниел Лорер: „Румен Радев ни постави в положение на изолация на Европейския съвет. Това ще има дългосрочни отражения върху нашата страна“, анализира Даниел Лорер.

Подобно мнение изразиха и от Демократична България.

„Представата на президента за победа е победа на Крим очевидно, но това не е българския национален интерес“, каза Ивайло Мирчев.

А според ДПС думите на президента злепоставят страната пред европейските партньори.

„България трябва да бъде лоялен и компетентен член на съюзите, в които членува. Наша грешка винаги е била, когато не казваме нещата от самото начало и впоследствие изменяме позицията. Това не се приема като сериозна държавническа позиция и безспорно намалява тежестта на страната“, каза Илхан Кючук.

БСП обаче се съгласиха с казаното от президента и определиха думите му като защита на интереса на България.

„Ние тази позиция сме я изразили много отдавна. Ветото е правилна стъпка“, смята Георги Гьоков.

На този етап обаче ЕК не е дала ясна позиция дали санкции срещу ядрената енергия ще има.