Политика

ДБ и ПП в общ фронт - Радев продължава да изолира България в полза на Кремъл (ОБНОВЕНА)

От Euronews България Euronews България

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" излязоха днес с критични позиции относно изказването на президента Румен Радев в Брюксел, където той обяви, че България ще наложи вето върху евентуални енергийни санкции срещу Русия от страна на ЕС. Двете формации се обявиха и срещу изявлението на Радев, че се надява повече „да не се допуска“ българска военна помощ за Украйна, а вместо това - „да търсим мирно решение на конфликта”.

„В цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия. Призивите за такъв “мир” при условия, наложени от путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес", се казва в позицията на ДБ.

Според ДБ „Радев отново доказва, че вместо да бъде обединител на нацията и лидер, който може да представлява България като отговорен член на ЕС и НАТО, избира да разделя обществото ни и да маргинализира страната ни, като по своя еднолична прищявка за пореден път я натиква в унизителната роля на сателит на Кремъл. 

“Демократична България” настоява българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО. 

„Въпреки че кампанията на Радев по сплашване на българското общество с това как предоставянето на военна помощ на Украйна щяло да ни направи част от войната се провали пред лицето на действителността, той отново се противопоставя на продължаването на подпомагането на отбраната на Украйна. Така Радев продължава да изолира България от усилията на всички наши съюзници, които ясно осъзнават своят интерес агресията на Кремъл да бъде отблъсната максимално бързо и успешно“, твърдят от ДБ.
 
„Радев се прави, че не разбира какво значи победа. ДБ му обяснява: победа значи руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал, най-добре пред Международния наказателен съд в Хага“, посочват още от обединението.

Според него „Радев и служебните му правителства очевидно не си поставят за цел бързата и окончателна енергийна независимост на България от Русия“. „Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика“, смятат от ДБ.

ЕНЕРГИЙНИ ВРЪЗКИ

От своя страна от "Продължаваме Промяната" напомнят на държавния глава, "че след спирането на доставките от „Газпром“, България не се огъна и намери алтернативни източници. Междувременно назначеният от него служебен кабинет многократно се опита да употреби реториката за „българския национален интерес“, зад която неумело маскира желанието си за продължаване на търговските и най-вече енергийните връзки с Русия".

"Те (служебното правителство) положиха неимоверни усилия страната да се върне към газовите доставки от „Газпром“ и директно заеха позиция против интересите на България по отношение на потенциалния арбитражен спор между страната ни и „Газпром“.  

"Българските национални граници и националната ни сигурност, както и тези на която и да е друга суверенна държава, не могат да зависят от хрумванията на диктатор като Путин. България е демократина суверенна парламентарна република, част от ЕС и НАТО", заявяват още от ПП.