Политика

Гражданска инциатива организира протест срещу Радев

От Euronews България Euronews България
Radev Naznachavane 1 Снимка: БГНЕС

Протест пред сградата на президентството се организира в петък вечер от 18:30 часа, а повод е изказването на президента Румен Радев в Брюксел, в което той заплаши, че ако бъдат наложени нови европейски енергийни санкции срещу Русия, то България ще наложи вето.

Демонстрацията е организирана от гражданската инициатива "Бъдеще с памет".

"Румен Радев отново се прояви като защитникът на Кремъл в ЕС, в разрез с българския национален интерес. Руската намеса в държавата ни вече е официална. Не трябва да търпим това национално предателство", пишат организаторите на протеста във Фейсбук.

„Призоваваме всички демократично мислещи българи да изразят своята категорична позиция – Ние сме България, ЕС и НАТО. Радев – вън! Вече никой не се съмнява, че решетниковата стратегия „Радев“ в българската политика, както и кръгът му, който беше овластен на най-високо ниво в държавата – служебни кабинети, министри, ръководители на специалните служби, са част от хибридната война на Русия за овладяването на България“, заявяват представителите на инициативата.

Според тях „Румен Радев отдавна изостави ролята на „натовски“ генерали, защото в процеса на случващата се агресия на Русия и под натиска на нуждите на Кремъл, за пореден път се саморазобличи с изказването си в сърцето на Европа. Направи всичко възможно и използва цялата си власт и мерзост, за да защитава кремълските интереси“.