Европа

Зеленски: Имаме уверения от западни партньори за доставка на изтребители

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Заради масираните руски атаки с ракети и дронове по няколко украински града, включително Киев, цивилните потърсиха убежище в станциите на метрото. Украинският президент Володимир Зеленски прекара голяма част от седмицата във важни визити в европейски столици и поиска изтребители за страната си.

Второто важно нещо тази седмица беше нашият дипломатически маратон. Лондон, Париж, Брюксел, тези дни разговарях с лидери как да укрепим нашата армия по всички фронтове. Има постигнати важни споразумения, получихме добри сигнали.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украйна е поискала американски изтребители Ф-16 от Нидерландия, което беше потвърдено от министъра на отбраната на западноевропейската страна Кайса Олонгрен.

Експерти смятат, че Украйна ще има нужда от поне 200 самолета, за да се конкурира успешно с военновъздушните сили на Москва, които са около 5 до 6 пъти по-големи от тези на Киев.

Междувременно Великобритания съобщи, че нейни танкове „Чалънджър 2“ ще бъдат разположени в Украйна през март, а Германия и съюзниците й планират да изпратят на Киев през април своя танков батальон от тежките машини „Леопард 2“.

Вашингтон също обеща танков батальон от „Ейбрамс“, но пристигането му в Украйна ще отнеме повече време.

Служителка на Пентагона изрази мнение, че Русия вероятно е загубила половината от тежките си танкове в Украйна – те са били унищожени или пленени.