Европа

Зеленски призова европейските лидери да дадат на Украйна изтребители

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Близо година след началото на руската инвазия Володимир Зеленски призова лидерите за военна подкрепа директно от трибуната на Европейския съвет.

Украинският президент обяви, че страната му има нужда от артилерийски оръдия, боеприпаси, модерни танкове, ракети с голям обсег, както и изтребители, за които обаче няма категоричен отговор от Запада.

Нуждаем се от оръжия и средства, за да оцелеем. И заставам зад думите си, когато казвам, че защитаваме общи ценности. Смятам за достойно да помогнете на Украйна, защото така помагате и на себе си. И най- важното - действате така, че да не се сблъсквате с тази ситуация по-късно. Така че да не дойдат и при вас и да трябва да защитавате хората си.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано украинският президент коментира, че някои европейски лидери са готови да дадат бойни самолети на Киев. Нидерландският премиер Марк Рюте обяви, че е имало разговори за предоставяне на изтребители, но те са протекли при закрити врата.

Володимир Зеленски проведе групови срещи с държавните лидери от блока, включително Румен Радев. Българският президент участва в диалога заедно с други 6-има лидери. Сред тях бяха унгарският премиер Виктор Орбан и хърватският президент Зоран Миланович, които многократно са критикували санкциите срещу Русия и изпращането на оръжия на Украйна.

Тази седмица за втори път от началото на войната Зеленски пътува зад граница. Обиколката му в Европа започна от Лондон, където се срещна с британския премиер Риши Сунак и крал Чарлз III, и продължи с разговори в Париж с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.