Европа

Украинският президент призова ЕС за още санкции срещу Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент призова Европа да наложи още санкции на Русия, този път срещу производството на дронове и ракети в страната.

Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, обяви, че новите ограничения срещу Москва ще включват още забрани за износ на стоки. Докато председателят на Европейския съвет обеща блокът да продължи да оказва максимална подкрепа на Киев.

 

Дойдохте тук с послание за формула за мир. Европейският съюз ще е на ваша страна и ще постави на масата пред международната общност ясна решителност за спазване на международното право, Хартата на ООН и суверенитета на Украйна.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

По-рано в Европейския парламент Зеленски беше посрещнат с овации. Пред евродепутатите той обяви, че страната му ще победи във войната и ще стане част от Европейския съюз. По думите му преговорите за влизане в блока трябва да започнат още тази година.

 

Отбраняваме се от най-голямата антиевропейска сила в съвременния свят. Ние се защитаваме, ние - украинците на бойното поле, заедно с вас.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От началото на обиколката си в Европа тази седмица Зеленски призовава партньорите за доставки на бойни самолети. И обяви, че част от европейските лидери са готови на това. 

Междувременно от Великобритания заявиха, че няма да изпратят изтребители на Киев, ако има рискове за сигурността на страната. Но приеха да тренират украински пилоти.