Европа

Пред Зеленски в Брюксел: Мецола призова Европа да даде самолети на Украйна

От Euronews България Euronews България

Слава на Украйна“!

С тези думи Володимир Зеленски откри речта си пред Европейския парламент в Брюксел. Брюксел е третата спирка на украинския президент след посещенията му в Лондон и Париж през изминалите два дни. Там той се срещна с премиерите Риши Сунак и Еманюел Макрон, както и с канцлера на Германия Олаф Шолц.

За визитата на Зеленски в Брюксел се разчу още в началото на седмицата, но без официално потвърждение. Днес евродепутатите го посрещнаха с овации и на крака.

Украйна е Европа и бъдещето на вашата нация е в Европейския съюз“, заяви в речта си председателят на парламента Роберта Мецола.

Тя призова държавите от ЕС да обмислят бързо предоставянето на системи с далечен обсег на действие и самолети, от които Украйна се нуждае, като следваща стъпка от военната помощ за страната.

„Отговорът на ЕС трябва да бъде пропорционален на заплахата, а тя е екзистенциална“, отсече Роберта Мецола. И се обърна към Зеленски с уверения, че никой не се нуждае от убеждаване за необходимостта от подкрепа за Украйна.

Благодаря за вашия принципен и енергичен подход - две качества, които видяхме непроменени по време на тази борба за Европа“, отговори Зеленски в речта си пред евродепутатите.

Русия гледа на хората си като на средства за носене на оръжие. Руският режим е срещу всякаква социална справедливост и разнообразие, той инвестира в ксенофобия, опитва се да превърне нечовешките реалности от 30-те и 40-те години на миналия век в реалност днес.

Володимир Зеленски пред Европейския парламент

Само нашата победа ще гарантира европейските ценности“, продължи Зеленски. По думите му перспективата за присъединяване към ЕС мотивира украинците да останат силни и да продължат напред, въпреки войната.

Европа се защитава от проникването на руските тайни служби и се освобождава от зависимостта си от руския газ. Европа винаги ще бъде Европа, стига да сме заедно и да се грижим за европейския начин на живот“, продължи Зеленски. И завърши, както и започна:

Каня всички вас в Украйна! Слава на Украйна!

Междувременно Урсула фон дер Лайен публикува видео с текст: 

"С вашия глас, Президент Зеленски, гласовете на милиони украинци отекват в залите на тази асамблея. Милиони украинци, които се стремят към европейско бъдеще. Нека да превърнем мечтите им в реалност."