Европа

Зеленски пристигна във Великобритания за първи път след нахлуването на Русия (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Zelensky Sunak Снимка: Канцелария на британския премиер

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Великобритания, съобщава БГНЕС. Това ще бъде първото му пътуване до Обединеното кралство от началото на руската инвазия преди близо година и едва второто му потвърдено пътуване извън Украйна по време на войната.

Зеленски ще произнесе реч пред британския парламент и ще се срещне с министър-председателя Риши Сунак и крал Чарлз III.

Зеленски, облечен в характерния си маслиненозелен топ, беше прегърнат от Сунак, след като слезе от военнотранспортния самолет на летище Станстед северно от Лондон.

Сунах обяви, че ще предложи обучение на украинските пилоти на изтребители и морски пехотинци, тъй като западните съюзници обсъждат засилване на военната помощ за Киев.

След Лондон официалните представители на ЕС се надяват Зеленски да посети Брюксел в четвъртък.


Обединеното кралство е един от най-големите военни поддръжници на Украйна и е изпратило на страната повече от 2 млрд. паунда (2,5 млрд. долара) в оръжия и оборудване.

Посещението идва в момент, когато Сунак обяви, че Великобритания ще обучава украински пилоти на "изтребители по стандартите на НАТО". Украйна призова съюзниците си да изпратят самолети, въпреки че Великобритания твърди, че не е практично да предостави на украинската армия британски бойни самолети.

Повече от 10 000 украински войници също са били обучени в бази във Великобритания, някои от тях на танковете Challenger 2, които Великобритания изпраща.

"Гордея се, че днес ще разширим това обучение от войници до морски пехотинци и пилоти на изтребители, като гарантираме, че Украйна разполага с армия, способна да защитава интересите си и в бъдеще", заяви Сунак.

"Това също така подчертава нашия ангажимент да предоставим не само военно оборудване за кратък период от време, но и дългосрочен ангажимент да стоим рамо до рамо с Украйна за години напред", допълни той.

Зеленски се обърна към британския парламент с дистанционно обръщение през март, две седмици след началото на инвазията. Той повтори прочутата реч на лидера от Втората световна война Уинстън Чърчил "никога не се предавай", като се зарече, че украинците "ще се бият докрай в морето, във въздуха. Ние ще продължим да се борим за нашата земя, независимо от цената".