Европа

Втора визита от началото на войната: След Вашингтон, Зеленски гостува в Брюксел

От Euronews България Euronews България

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да пристигне в Брюксел в четвъртък, когато лидерите на ЕС се събират за среща на върха, въпреки че поради причини, свързани със сигурността, посещението може да бъде осуетено, потвърди пред Euronews високопоставен служител на ЕС.

Служителят добави, че пътуването на Зеленски в белгийската столица вероятно ще започне с обръщение към извънредна пленарна сесия на Европейския парламент. След това украинският президент ще се присъедини към лидерите на ЕС, които се събират на специална среща на върха, за да обсъдят миграцията, отговора на блока на американския закон за намаляване на инфлацията, както и подкрепата за Украйна, включително чрез десетия кръг санкции срещу Русия.

Потенциалното посещение, за което първо съобщиха La Stampa и Financial Times, ще бъде второто официално пътуване на Зеленски извън Украйна от началото на руското нападение на 24 февруари. В края на декември той посети Вашингтон, за да изнесе реч в Конгреса и да проведе среща с президента на САЩ Джо Байдън.

Евентуалната визита ще се случи седмица след като комисари от ЕС се отправиха към Киев за срещи с украинското правителство, последвани в петък от среща на върха ЕС-Украйна, на която присъстваха ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Тогава те заявиха, че „има отворена покана към президента Зеленски да посети Брюксел“, на което украинският лидер отговори: „Наистина искам да пътувам, но има много сериозен риск заради опита на Русия да си отмъсти“.

Той също така отново повтори желанието си Украйна да се присъедини към ЕС възможно най-бързо, както и призива си за повече финансова и военна помощ, особено за оръжия с далечен обсег, тъй като украинските сили се подготвят за нова руска офанзива, която се очаква да започне по-късно този месец и да съвпадне с отбелязването на една година от началото на войната.

„Уверени сме в победата си, но оръжията с голям обсег могат да направят победата ни по-бърза. Украйна знае за това, Русия знае за това и Брюксел знае за това“, заяви Зеленски в петък.

Досега блокът е предоставил на Украйна помощ в размер на около 60 млрд. Евро, включително 12 млрд. евро военна подкрепа, 38 млрд. евро хуманитарна и макрофинансова помощ и 10 млрд. евро за подпомагане на украинските бежанци, потърсили убежище в държавите - членки на ЕС.

Западните съюзници също така увеличават доставките на тежки оръжия, като няколко държави - членки на ЕС, включително Германия и Полша, обявиха, че скоро ще доставят танкове "Леопард 2" на разкъсваната от война страна.