Европа

Киев: Новите оръжия с голям обсег няма да удрят Русия

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War Weapons Oruzhia AP Photo Roman Chop Снимка: AP

Украинският министър на отбраната Олексий Резников увери, че Киев няма да използва нови далекобойни оръжия от Запада за нанасяне на удари по цели в Русия. „В петък нашите партньори решиха да ни предоставят оръжия, способни да стрелят на разстояние от 150 километра“, или около 90 мили, каза Резников на пресконференция. „Ние винаги казваме на нашите партньори, че поемаме задължение да не използваме оръжия на чуждестранни партньори срещу територията на Русия, а само срещу техните части във временно окупираните територии на Украйна с цел деокупация на нашата земя“, каза той.

Резников също каза пред репортери, че Киев очаква евентуална руска офанзива по-късно този месец. На 24 февруари Кремъл ще отбележи една година, откакто руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна. „Не всички западни оръжия“ ще пристигнат до момента на евентуална руска офанзива този месец, каза Резников, но добави, че Киев има ресурсите да отговори. „Готови сме да отвърнем на удара“, каза той.

САЩ обявиха в петък нов пакет от оръжия и боеприпаси на стойност $2,2 милиарда за Украйна, който според Пентагона включва нова прецизна бомба с ракетно задвижване, която може почти да удвои обсега на удар на Киев срещу руските сили. Те потенциално дават възможност на силите на Киев да нанасят удари навсякъде в окупираните от Русия Донбас, Запорожка и Херсонска област, както и северната част на окупирания Крим. Франция и Италия от своя страна се очаква да доставят мобилни ракетни системи земя-въздух.

В интервю за седмичника „Бил дам Зонтаг”, публикувано в неделя, германският канцлер Олаф Шолц каза, че украинският президент Володимир Зеленски се е съгласил оръжията, доставени от Запада, да не бъдат използвани за нападение на руска територия.