Европа

Тежки боеве в Източна и Северна Украйна след обещаните на Киев танкове

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Руските войски се опитват да пробият фронтовите линии в източната и североизточната част на Украйна. Артилерийските удари се засилиха след като западните съюзници обещаха да изпратят на Киев танкове.

Най-малко 11 души бяха убити при ракетни и безпилотни атаки през последното денонощие. 

"Ситуацията на фронта, по-специално в Донецка област - край Бахмут и Вухледар, остава изключително тежка. Окупаторите не просто щурмуват нашите позиции - те умишлено и методично разрушават градовете и селата около тях. Артилерия, авиация, ракети. На руската армия не ѝ липсват средства за унищожение и тя може да бъде спряна само със сила", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Полша обеща още 60 танка за Украйна в допълнение към 14-те германски "Леопард". 

Полският министър на отбраната инициира разговор за официалното създаване на т.нар. танкова коалиция, без да споменава кои държави ще се включат в нея, но публикува снимка на фона на знамена, сред които се виждат и това на Турция.

Междувременно украинският посланик във Франция съобщи, че общо 321 тежки танка от няколко държави са били обещани на Украйна.

Украйна е поискала и американски изтребители F16. От Белия дом коментираха, че са запознати с въпроси, но към момента “не разполагат с допълнителни оръжейни системи, за които да говорят".

Очаква се и двете страни във войната да започнат пролетни офанзиви, въпреки че от Вашингтон посъветваха Киев да изчакат, докато най-новите оръжия бъдат поставени на място и се осигури обучение - процес, който се очаква да отнеме няколко месеца.