Европа

Зеленски към Чарлз III: Днес в Украйна всеки пилот от ВВС е крал

От Euronews България Euronews България
APTOPIX Britain Ukraine 23039535547240 Украинският президент Володимир Зеленски благодари на крал Чарлз III по време на среща в Бъкингамския дворец за подкрепата. Снимка: АР

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на крал Чарлз III по време на среща в Бъкингамския дворец за подкрепата на страната му за украинските бежанци.

"Благодарен съм на Негово Величество за топлото посрещане и за подкрепата на украинските граждани, които са намерили убежище в Обединеното кралство от войната", заяви Зеленски в Telegram.

Президентът Зеленски каза на крал Чарлз, че "днес в Украйна всеки пилот от военновъздушните сили е крал" по време на срещата с монарха в Обединеното кралство, предаде „Дейли мейл“.

Президентът заяви, че срещата с краля е "наистина специален момент" и спомена бившата военна служба на Чарлз в Кралските военновъздушни сили.

„Кралят е пилот от военновъздушните сили, а в днешна Украйна всеки пилот от военновъздушните сили е крал", каза Зеленски. Той завърши с думите "Бог да благослови Великобритания и да живее кралят".

През май 2022 г. Чарлз, тогава принц на Уелс, говори открито за "кошмарната ситуация" в Украйна по време на пътуване до Румъния, за да се срещне с бежанци, избягали от войната в родината си.

Украинският президент се среща с краля за първи път.

В миналото Чарлз се е изказвал открито за руския президент Владимир Путин и анексирането на украинския полуостров Крим. Той предизвика дипломатическа буря през 2014 г., когато сравни Путин с Хитлер по време на посещение в Канада. В директно съобщение до Чарлз Путин публично заклейми коментарите като "неприемливи" и заяви, че подобни изказвания "не са това, което правят монарсите".